Chávez dreigt met stopzetten olietoevoer naar VS

Redactie buitenland

De Venezolaanse president Hugo Chávez waarschuwde op 17 februari jl. dat hij de olietoevoer naar de Verenigde Staten zou kunnen afsnijden als Washington doorgaat met het destabiliseren van zijn regering.

"De regering van de VS moet weten dat als ze op deze manier doorgaat geen Venezolaanse olie meer krijgt", zei Chávez tijdens een ontmoeting van gepensioneerden in Caracas. "Ik moet zeggen dat ik begonnen ben stappen te zetten in deze zaak, maar ik vertel u nog niet wat deze inhouden", zei hij. Als het enige OPEC-lid in Latijns-Amerika produceert Venezuela momenteel ongeveer 3,2 miljoen vaten olie per dag, waarvan er 1,5 miljoen naar de VS gaan.

Zijn waarschuwing was klaarblijkelijk een antwoord op de minister van Buitenlandse Zaken van Amerika, Condoleezza Rice, die Chávez op donderdag "een uitdaging voor de democratie" noemde en zei dat Venezuela's nauwe banden met Cuba een "bijzonder gevaar in de regio" zijn.

In antwoord daarop noemde Chávez de opmerkingen van Rice een "dreigement" en beschuldigde de leiders van de VS en Groot-Brittannië ervan dat zij proberen te voorkomen dat hij in de komende verkiezingen in december herkozen zal worden.

Bron: Xinhuanet http://www.chinaview.cn
Caracas, 18-2-2006
vertaling C.H.L. Patty.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019