"NAVO-luchtaanvallen op Joegoslavië waren illegaal"

De luchtaanvallen van de NAVO op Joegoslavië waren illegaal. Dat heeft de Canadese oud-ambassadeur in Belgrado, James Bisset, gisteren verklaard op het proces tegen de Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic, in Den Haag. Het NAVO-handvest verbiedt de alliantie geweld te gebruiken om internationale conflicten te beslechten. Desondanks begon de NAVO in maart 1999 een soevereine staat te bombarderen die geen bedreiging vormde voor zijn buurlanden, aldus de Canadese oud-ambassadeur. Bisset zei dat Joegoslavië ineenstortte doordat Duitsland Slovenië en Kroatië ophitste om zich af te scheiden. Ineffectieve westerse diplomatie zorgde voor verdere desintegratie. De NAVO zou de 78 dagen durende luchtaanvallen zijn begonnen als reactie op het geweld waarmee Milosevic het Kosovaars Bevrijdingsleger UCK onderdrukte. Bisset bracht in herinnering dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het bevrijdingsleger een jaar vóór de aanvallen nog had omschreven als een terreurorganisatie. (Trouw, 29-2-06)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019