Steun voor Morales blijft groeien


Evo Morales  


Populariteit van president Evo Morales blijft toenemen.  

Redactie buitenland

Een peiling op 2 maart jl. geeft de nieuwe president van Bolivia, Evo Morales, een steun van 79 procent en bevestigt ook duidelijk de acceptatie van zijn politiek.

De peiling werd door 'Apoyo Opinion en Mercado' gehouden tussen 10 en 15 februari in de steden La Paz en het naburige El Alto, evenals in het oostelijke Santa Cruz en het centrale Cochabamba. Op de vraag of zij de prestaties van Morales goedkeuren, gaf 79 procent een bevestigend antwoord en slechts negen procent was het daar niet mee eens.

Deze steun is vijf procent hoger dan tijdens een gelijksoortige opiniepeiling die in januari vóór zijn inauguratie werd uitgevoerd. Het hoogste percentage steun (88 procent) werd geregistreerd in El Alto, bastion van de sociale strijd, die in december 2005 tot de verkiezing tot president van de MAS-leider (Beweging naar Socialisme) leidde, op basis van een absolute meerderheid.

Morales heeft ook veel steun in La Paz (82 procent) en Cochabamba (82), evenals in Santa Cruz (70), een plaats waarover velen schreven dat die vijandig zou staan ten opzichte van de inheemse leider en de MAS.

Ondertussen bereikte de steun voor de regering 71 procent en afkeuring 10 procent, terwijl de oppositie 23 procent steun boekte en 70 procent kritiek ontving. Minstens 66 procent van de gepeilde mensen zei er zeker van te zijn dat Morales zijn termijn zal voltooien en zijn verkiezingsbeloften zal houden.

Bron: Prensa Latina, La Paz, 3 maart 2006, vertaling BabelFish/wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019