CSTO, GOS en SCO overwegen gezamenlijke antiterrorismeactiviteiten

Redactie buitenland

De leiders van de Verdragsorganisatie voor Collectieve Veiligheid (CSTO), van het Antiterroristencentrum van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS/CIS), en de Regionale Antiterroristenstructuur van de Organisatie van Samenwerking van Shanghai (SCO) hadden op 1 maart in Moskou een discussiebijeenkomst over de manieren hoe antiterroristenactiviteiten te organiseren en de wettelijke basis voor deze activiteiten gestalte te geven.

De vergadering besprak mogelijke ontwikkelingen van samenwerking en coördinatie van de inspanningen om terrorisme en extremisme te bestrijden, evenals de vormgeving van deze inspanningen, vernam Itar-Tass van de persdienst van secretariaat van de CSTO.

De deelnemers aan de vergadering merkten op dat er gemeenschappelijke bedreigingen en uitdagingen bestaan voor de collectieve veiligheid van de lidstaten in de geopolitieke regio waar CSTO, GOS en SCO actief zijn. Het terrorisme en andere manifestaties van extremisme vormen bijzondere bedreigingen. De "doeltreffendheid van de inspanning deze bedreigingen te pareren hangt grotendeels af van de coördinatie, het niveau van samenwerking en het gemeenschappelijke optreden van de geïntegreerde structuren die in het gebied werken", beklemtoonde men tijdens de bijeenkomst.

Aan de vergadering namen deel de secretaris-generaal van de CSTO, Nikolai Bordyuzha, de leider van het Antiterroristencentrum van de GOS, kolonel Boris Mylnikov en de directeur van het Uitvoerende Comité van de Regionale antiterroristenstructuur van de SCO, Vyacheslav Kasymov, evenals deskundigen van deze organisaties.

Bron: Itar-Tass, Moskou, 2 maart 2006, vertaling BabelFish/wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019