Wit-Russische televisie toonde valse resultaten van 'exit-poll'


Zure gezichten in Washington. Wit-Rusland duldt geen Oranje-revolutie.  


 

Redactie buitenland

Op de avond van 26 februari jl. toonde de Wit-Russische staats-tv de lijsten met opiniepeilingen die bedoeld waren te worden gebruikt bij de aanstaande verkiezingen op 19 maart.

De verkiezingslijsten waren al helemaal ingevuld, vooruitlopend op de verkiezingen, meldde 'Interfax'. De lijsten met de exit polls, opgesteld door het bureau Vilnius van de Amerikaanse instelling 'Gallup', werden in beslag genomen in het kantoor van een niet geregistreerde NGO 'Partnerstvo' (Partnerschap). Alle lijsten waren gedateerd 19-03-2006. De valse documenten werden in beslag genomen door de Wit-Russische politie.

Volgens de film die de Wit-Russische tv uitzond, zou in deze valse documenten de kandidaat van de verenigde Wit-Russische oppositie, Alexandr Milinkevich 53,7 procent van de stemmen krijgen, de huidige voorzitter Lukashenko 41,3 procent, de voorzitter van de Wit-Russische Sociaaldemocratische Partij 'Gramada', Aleksandr Kozulin, 3,8 procent en de voorzitter van de liberaaldemocraten, Sergei Gaydukevich, 1,2 procent.

De chef van het informatie- en voorlichtingsbureau van de Wit-Russische Inlichtingendienst, Valery Nadtochaev, bevestigde in het tv-interview dat de NGO 'Partnerstvo' fondsen van het Amerikaanse 'National Democracy Institute' heeft ontvangen. Volgens Nadtochaev gebruikt dit instituut het kantoor in Kiev voor zijn activiteiten op Wit-Russisch grondgebied. Tegen vier leiders van 'Partnerstvo' werden processen aangespannen. Zij worden aangeklaagd voor het oprichten van een organisatie die tegen de rechten en de plichten van burgers handelt. Alle vier zijn gearresteerd.

Bron: Lenta.Ru News, 26-2-2006, vertaling BabelFish/wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019