Een nieuw Pentagon-document onthult:

Bush wil in veel landen tegelijk oorlog kunnen voeren


 

China, de vijand van de toekomst

China geeft vandaag krap 50 miljard euro uit aan defensie, ongeveer eentiende van de Verenigde Staten. "Onaanvaardbaar", zegt het Pentagon. Het noemt China nu openlijk de vijand van de toekomst. Dus zijn er nieuwe generaties langeafstandsraketten, bommenwerpers en vliegdekschepen nodig. De Joint Strike Fighter en de F-22 stealth fighter zijn in volle ontwikkeling. Tegen 2018 komen er ook nieuwe bommenwerpers. De komende vier jaar moet het aantal oorlogsschepen, waaronder vliegdekschepen, dat permanent in de Stille Oceaan gestationeerd is drastisch omhoog "om onze aanwezigheid en de afschrikking te ondersteunen" tegen China. In de zomer van 2006 heeft het Amerikaanse leger alvast zijn grootste zeeoefening aller tijden gepland in de Stille Oceaan. Australië, Chili, Japan, Zuid-Korea en Peru zouden erbij worden betrokken.(1)

Noten

  1. AFP, Amid China Threat, US to Hold Mammoth Naval Operations in Pacific, 15 februari 2006.

Waarom Bush slecht slaapt...

Ondanks massa's geld voor bewapening stuit de overheersing van de Verenigde Staten op steeds meer verzet.

"In Latijns-Amerika stimuleren we al decennialang politieke en economische ontwikkeling", beweert het Pentagon-rapport. Die tientallen jaren van Amerikaanse overheersing brachten militaire dictaturen en corrupte democratieën voort. Terwijl Amerikaanse multinationals het continent plunderden, crepeerden de mensen. Op Cuba, in Venezuela, Bolivia en andere landen is een tegenbeweging bezig. Die wordt alsmaar sterker. "Populistische regimes in landen zoals Venezuela bedreigen de vooruitgang en veroorzaken instabiliteit", heet dat in Pentagonjargon.

In Irak moesten de 150.000 Amerikaanse soldaten democratie en rust brengen, maar ook volgens het VS-leger werden ze in 2005 maar liefst 34.131 keer aangevallen, 7.635 keer méér dan in 2004. Midden-Oosten-journalist en Irakkenner Robert Fisk zegt het zo: "Het verzet heeft het land onder controle van Noord tot Zuid, inclusief grote delen van Bagdad. De Amerikanen rijden angstig van kazerne tot kazerne in hun gepantserde voertuigen." Ook in Afghanistan, Palestina, Iran, Syrië, komt er geen rust, integendeel.

China wordt economisch steeds sterker en wordt een belangrijke speler op de wereldmarkt. Bovendien smeden de Chinezen banden met Rusland en verscheidene Centraal-Aziatische republieken in de 'Coördinatiegroep van Shangai', waartoe ook India en Iran nu als observator zijn toegetreden.

En dan zijn er nog de anti-Amerikaanse verzetsbewegingen... In Nepal vormden de guerrillabeweging en de oppositiepartijen een breed eenheidsfront tegen de dictatuur van koning Gyanendra. Ook op de Filippijnen en in Colombia zien de VS met lede ogen toe hoe "hun" elites steeds meer onder druk komen te staan.

Ook in eigen land zijn ze de oorlogspolitiek van Bush meer en meer beu. Sinds de ramp in New Orleans groeit het verzet tegen zijn binnenlandse politiek, de besparingen in de gezondheidssector en de sociale programma's, waarmee hij zijn ooorlogsbugdet financiert.

Pol de Vos

Met het budget van het Amerikaanse leger voor 2006 zou je voor alle Nederlandse gezinnen een mooi nieuw huis kunnen bouwen. Maar Bush heeft andere plannen met de voorziene 470 miljard euro.

Elk jaar maakt het Pentagon een tussentijds rapport op, maar het Defensierapport van dit jaar is het eerste strategische rapport na vier jaar oorlog voeren. Het vorige dateert immers van september 2001, kort na 9/11. Wie hoopte dat Bush intussen oorlogsmoe zou zijn, kan zijn illusies opbergen. "De Verenigde Staten voeren een langdurige oorlog", zegt het nieuwe Defensierapport van het Pentagon.(1) (Maar deze plannen zijn niet nieuw, ze staan al in rapporten van het PNAC [Project for a New American Century] van 1997 en 2000. Zie elders in Manifest. red. M.)

Het Amerikaanse defensiebudget voor het komende jaar bedraagt 440 miljard dollar (370 miljard euro), met daar bovenop nog eens 120 miljard dollar (100 miljard euro) voor de oorlog en bezetting in Irak en Afghanistan. Dit is méér dan de helft van alles wat wereldwijd aan bewapening wordt uitgegeven. Met die 470 miljard euro kun je zowat 1.880.000 woonhuizen van 250.000 euro bouwen. Maar Bush heeft geen geld om de volkswijken van het overstroomde New Orleans opnieuw op te bouwen...

"De strijd kan mogelijk in tal van andere landen tegelijk worden gevoerd en dit vele jaren lang", zegt het rapport. Daarom wil het Pentagon minder grote militaire bases en meer kleine mobiele eenheden die samenwerken in een losse netwerkstructuur. Om sneller te kunnen toeslaan, waar ook ter wereld. (Ook het laatste militaire offensief in Irak bewijst deze politiek. De VS zijn helemaal niet van plan Irak te verlaten. red. M.)

Ook de 'special forces' moeten met 15 procent toenemen tot zo'n 66.000 in 2011. Om "de strijd tegen opstandelingen en de capaciteit voor niet-conventionele oorlogsvoering" te versterken, zo heet het. Maar in Irak en Afghanistan weten ze onderhand wel wat dergelijke snel inzetbare en zwaar bewapende eenheden betekenen: overvallen op dorpen, uitkammen van steden, uitmoorden van elkeen die zich durft te verzetten, ontvoering, opsluiting en foltering van verdachten, opleiding van doodseskaders voor selectieve moordpartijen.

Nieuwe kernwapens

Voor het eerst in meer dan 20 jaar zijn kernwetenschappers in de VS een nieuwe waterstofbom aan het ontwikkelen. Dit is de eerste in een reeks van nieuwe nucleaire plannen. Als deze fase slaagt, zullen de Verenigde Staten over een kwarteeuw een volledig nieuw kernwapenarsenaal hebben. "We staan aan het begin van een opwindende periode", zei Linton Brooks, de Amerikaanse topverantwoordelijke voor nucleaire wapens.(2)

Noten

  1. Quadrennial Defense Review-report
  2. The Oakland Tribune, 7 februari 2006

Solidair, 15-03-2006

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019