China en Rusland houden volgend jaar gezamenlijke oefeningen

Alexei Yefimov

Rusland en China zullen in 2007 gezamenlijke oefeningen houden op het vlak van terrorismebestrijding. De twee landen zijn lid van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie (SCO), een regionaal veiligheids- en economisch forum dat in Shanghai in juli 2001, samen met de leiders van Kazachstan, Kirgizstan, Tadzjikistan, en Oezbekistan, werd opgericht. In 2003 werd een terrorismebestrijdingscentrum van de SCO geopend in Shanghai.

Rusland en China plannen gezamenlijke terrorismebestrijdingsoefeningen in de lente van 2007, zei de Russische minister van Binnenlandse Zaken op 2 maart jl.. "Wij hebben plannen gemaakt om de oefeningen in de lente van 2007 in [Rusland's] zuidelijk Federale District te leiden", zei Rashid Nurgaliyev.

De oefeningen zullen worden gehouden door de speciale legereenheden van het ministerie van Openbare Veiligheid van China en het ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland, evenals de legereenheden van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. "Wij zullen vaardigheden ontwikkelen in de samenwerking die tot doel heeft de terreurdreiging te bestrijden, zei Nurgaliyev, eraan toevoegend dat het zal gaan om oefeningen op grote

Nurgaliyev is in Peking voor vergaderingen met het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid om over wetshandhaving te spreken. Aan het eind van de vergadering op donderdag 2 maart jl. werd, samen met andere ontwerpovereenkomsten, een protocol ondertekend om een gezamenlijke taakgroep te vormen voor samenwerking tussen de ministeries, zich tegen misdaad over de grenzen heen te verzetten.

Nurgaliyev zei dat positieve resultaten in de samenwerking met China "met name waren bereikt op het gebied van de grensoverschrijdende strijd tegen de misdaad over de grenzen heen", en dat er actieve samenwerking op gang kwam tussen het Verre Oosten van Rusland en de Siberische districten én de naburige Chinese provincies.

Russische en Chinese bureaus voor wetshandhaving van de twee landen werken samen om misdadigers gevangen te nemen en om smokkelaars, die illegaal natuurlijke rijkdommen van Rusland vervoeren naar China, op te sporen en in hechtenis te nemen, zei hij. Na de vergadering ontmoette Nurgaliyev de Chinese vice-president Zeng Qinghong, die zei dat het bezoek "een stimulans betekende voor de tweezijdige samenwerking op het gebied van de wetshandhaving."

Rusland en China hielden hun eerste gezamenlijke militaire oefeningen, 'Vredesmissie 2005', in augustus 2005. De twee landen zijn lid van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie (SCO), een regionaal veiligheids- en economisch forum dat in juli 2001, samen met de leiders van Kazachstan, Kirgizstan, Tadzjikistan en Oezbekistan in Shanghai werd opgericht. Een SCO antiterrorismecentrum werd geopend in Shanghai in 2003.

Bron: Russian Information Agency (Novosti), 2-3-2006 http://en.rian.ru/russia/20060302/43872184.html, vertaling BabelFish/wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019