Filippijnen Actueel


De steun voor Arroyo brokkelt langzaam af. Maar zij kan nog rekenen op belangrijke delen vasn leger en politie. Hier staat ze samen met politiebaas Arturo Lomibao.  

Noodtoestand opgeheven, maar basisrechten blijven opgeschort

President Arroyo heeft, waarschijnlijk om verder isolement te voorkomen, de noodtoestand opgeheven. In de praktijk is er echter niet veel veranderd. De afgekondigde beperkingen van vrijheden zoals persvrijheid, vrijheid van demonstratie en mogelijk van arrestatie zonder arrestatiebevel blijven bestaan. Arroyo dreigde al meerdere malen wederom met harde hand te zullen regeren, als ze dat nodig vindt. Crispin Beltran, de volksvertegenwoordiger van Anakpawis blijft voorlopig in de gevangenis. Zijn collega's Liza Maza, Satur Ocampo, Teodoro Casito, Rafael Mariano en Joel Virador blijven zich inmiddels verschansen in het parlement om aan arrestatie te ontsnappen. Ook andere progressieve figuren worden nu genoemd als zogenaamde "samenzweerders". Het wordt steeds duidelijker dat de zogenaamde noodtoestand in feite een campagne betreft tegen de linkse oppositie.

De Mamburao 7 krijgen de doodstraf

In 1998 werden zes boeren en een voormalig parlementslid gearresteerd op verdenking van de moord op twee zonen van een landheer in Mamburao. Op 1 maart van dit jaar zijn deze 'Mamburao 7' ter dood veroordeeld. President Arroyo had in Oktober 2001 een bevel uitgevaardigd voor de vrijlating van de zeven, maar dit is nooit uitgevoerd. Er kunnen ook veel vraagtekens worden geplaatst bij getuigenverklaringen en het verloop van de rechtszittingen. Velen zien de veroordeling als een misplaatste vergelding tegen de New People's Army, die de dood van de twee heeft opgeëist.

Toenemende afkeuring van politieke moorden

Nu de lijst erg lang aan het worden is, kunnen de onafgebroken moorden op politieke activisten op toenemende afkeuring rekenen, zowel op nationaal als internationaal vlak. Zo hebben onlangs zowel Amnesty International, de nationale Commission on Human Rights als de provinciale overheid van Bulacan hun verontrusting hierover uitgesproken.

Bron: Filippijnengroepen België-Filippijnen Actueel 15-03-06

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019