Afghanistan: 30.000 westerse militairen geconfronteerd met belangrijk lenteoffensief Taliban

Yan Zhonghua

De restanten van het verdrongen Taliban-regime hebben hun aanvallen geintensiveerd bij het begin van de lente, zoals Mullah Mohammad Omar, de leider van de beweging eerder deze maand aankondigde.

De Taliban-militanten voerden in de ochtend van 30 maart tijdens hun meest recente geweldsgolf een zelfmoordbomaanslag uit in hun vroegere bolwerk Kandahar in Zuid-Afghanistan, die zeven burgers verwondde, toen ze probeerden de coalitietroepen onder leiding van de VS aan te vallen.

Bij een andere aanval die ochtend vielen de militanten een politiebus aan in de Zuid-Oostelijke provincie Khost, waarbij minstens één politieagent werd verwond. In zijn laatste verklaring beloofde Omar, die ontsnapte aan de grootste razzia van de militairen van de VS in het gebied sinds de ineenstorting van zijn regime eind 2001, om de aanvallen op buitenlandse en Afghaanse troepen op te voeren wanneer het in de lente weer warm wordt. De Afghaanse lente begon op 21 maart toen de sneeuw begon te smelten en het weer elke dag warmer wordt. Omar nodigde ook de Afghanen uit om zich bij de Taliban, die de Jihad of heilige oorlog leiden, aan te sluiten, tot het verdwijnen van de zowat 30.000 buitenlandse soldaten uit Afghanistan.

In een veldslag met de door de VS geleide buitenlandse troepen, verpletterden de militie-eenheden gisteren de basis van de troepen in de provincie Helmand, waarbij één Amerikaanse en één Canadese militair werden gedood, terwijl vijf anderen gewond raakten, waaronder één Afghaan en vier buitenlanders.

Ongeveer 13 VS-militairen en vier Canadezen zijn gedood sinds het begin van dit jaar, en het aantal Amerikaanse slachtoffers is meer dan 230 in en rond Afghanistan sinds de 'Operatie Blijvend Vrijheid' in 2001 werd gelanceerd.

Om de militie-eenheden uit te schakelen zette het VS-leger luchtsteun in en liet verscheidene bommen vallen op de militanten, waarbij 32 opstandelingen werden gedood, zeiden Amerikaanse militaire bronnen op 29 maart. De nieuwe golf van rebellie vindt plaats op het tijdstip van de inzet van een groeiend aantal troepen van de NAVO in het ruwe zuidelijke gebied, waarvan wordt gezegd dat er zich honderden Taliban-getrouwen hebben verborgen.

De NAVO-geleide Internationale Veiligheids Steunmacht (ISAF), die zijn sterkte van 10.000 tot 15.000 de komende zomer wil opvoeren, is al begonnen zijn troepen in Helmand te plaatsen. De contingenten van het Verenigd Koninkrijk zijn bezig met het bouwen van bunkers en militaire faciliteiten om het langetermijnverblijf in de gevaarlijke provincie Helmand, die bekend is vanwege zijn papavercultuur en rebellie in het gebied, te vergemakkelijken.

Taliban-militanten schoten ook de media-directeur van het Musa Qala district in de provincie Helmand neer toen hij naar zijn kantoor ging. Taliban-getrouwen die beloofden om het door oorlog verscheurde land te destabiliseren en de Afghaanse regering te verjagen hebben zelfmoordbomaanvallers aangeworven, verklaarden bronnen binnen de Taliban. Volgens hun bevelhebbers aan het front hebben zowat 600 militanten hun namen geregistreerd om zelfmoordaanvallen in het land te plegen. "Wij hebben 600 zelfmoordbommenwerpers aangeworven om buitenlandse- en regeringstroepen aan te vallen en wij zetten 2.000 dollar premie op het hoofd van elke gevangen buitenlandse militair en voor elke gedode buitenlandse militair", zei Taliban's bevelhebber, Mullah Razayar Nawrozi, vorige week in Helmand.

Bron: Xinhua, Kaboel, 30-3-2006, vertaling BabelFish/wvdk (http://news.xinhuanet.com/english/2006-03/30/content_4365626.htm)