Secretaris-generaal CSTO ontmoet minister van BuZa van Kazachstan

CSTO gaat activiteiten uitbreiden

De Verdragsorganisatie voor Collectieve Veiligheid (CSTO) zal haar activiteiten gaan uitbreiden, verklaarde Alexander Bazavlyuk, hoofd van de informatieafdeling. Volgens zijn woorden maakt de CSTO plannen om zich ook bezig te houden met de strijd tegen drugshandel, illegale migratie en de illegale geldhandel. De organisatie wil zich ook gaan richten op noodsituaties en doet al oefeningen om zich daarop voor te bereiden. "Op dit moment worden deze kwesties besproken op besluitvormend niveau. En deze onderwerpen zullen zeker aan de orde komen op de komende bijeenkomst [van de CSTO], diein juni zal worden gehouden in Minsk", merkte Bazavlyuk op. Naar aanleidng van een vraag over het aantal staten dat lid is van de CTSO, wees Bazavlyuk erop dat niet alleen de CIS-lidstaten (Gemenebest van Onafhankelijke Staten), maar ook staten daarbuiten interesse hebben in de CSTO.

Bron: PanArmenian.net, 27 maart 2006, vertaling J. Bernaven.

Redactie buitenland

Kassymzhomart Tokayev, minister van Buitenlandse Zaken van Kazachstan, had op 27 maart jl. in Astana een ontmoeting met Nikolai Bordyuzha, secretaris-generaal van de Verdragsorganisatie voor Collectieve Veiligheid (CSTO), aldus meldde een correspondent van 'Kazakhstan Today'.

In een briefing, na afloop van de ontmoeting, zei Bordyuzha dat ze hadden gesproken over "aangelegenheden in verband met de komende CSTO-bijeenkomst in Minsk, op 23 en 24 juni. Op dit moment zijn we bezig met het afronden van de documenten, gespreksthema's waarover de presidenten van de lidstaten van de CSTO in debat zullen gaan tijdens die bijeenkomst."

Bordyuzha heeft aangegeven dat "sommige gespreksthema's verband houden met de ontwikkeling van de CSTO. Waarbij de hoofdgedachte is dat de CSTO wordt omgevormd van een militaire structuur tot een universele internationale organisatie, geconcentreerd rond veiligheid, die in staat moet zijn om op tijd en efficiënt te reageren op uitdagingen waarmee de CSTO-leden (*) te maken krijgen. We moeten beschikken over een potentieel dat daarmee in overeenstemming is."

De secretaris-generaal van de CSTO arriveerde in Kazachstan op 26 maart jl. voor een bezoek van twee dagen. Op het programma voor zijn bezoek stonden ook ontmoetingen met de secretaris van de Veiligheidsraad en de minister van Defensie van de Republiek Kazachstan.

De minister van Buitenlandse Zaken zei: "de gesprekken zullen zich met name richten op de organisatie van de volgende bijeenkomst van de CSTO Commissie van Secretarissen van Veiligheidsraden, de CSTO Commissie van ministers van Buitenlandse Zaken en de CSTO Commissie van ministers van Defensie, op 22 juni 2006 in Minsk."

Ook op het programma stond een ontmoeting met Nursultan Nazarbayev, de president van Kazachstan. De minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dat het onderwerp van die ontmoeting zou zijn: "De agenda voor de komende bijeenkomst van de CSTO Collectieve Veiligheidsraad en een breed scala aan onderwerpen die zowel verband houden met de samenwerking binnen de CSTO als met internationale ontwikkelingen."

(*) De huidige leden van de Verdragsorganisatie voor Collectieve Veiligheid (CSTO) zijn: Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Rusland en Tadzjikistan.

Bron: Gazeta.kz (Kazakhstan), Astana, 27-3-2006, vertaling J.Bernaven.