Amerikaanse deserteurs Irak zoeken politiek asiel

Redactie buitenland

Sinds de Verenigde Staten in maart 2003 hun oorlog tegen Irak begonnen, deserteerden zowat 9.000 VS-militairen, een aantal dat naar verluidt nog stijgt.

Volgens het nieuwsagentschap Prensa Latina, hebben meer dan 400 deserteurs van het Amerikaanse leger onlangs de noordelijke grens gepasseerd op zoek naar politiek asiel in Canada.

In verklaringen aan de pers op dinsdag 28 maart jl., zei Jeffrey House, een advocaat die veel van deze militairen vertegenwoordigt, dat de overgrote meerderheid voor asiel in aanmerking komt op basis van de richtlijnen van de Verenigde Naties. Onder deze asielzoekers bevindt zich de Californische Ryan Johnson, 22 jaar, wiens eenheid vorig jaar naar de Arabische natie werd gestuurd. "Ik sprak met veel militairen die in Irak geweest waren en zij vertelden mij hoe onschuldige mensen werden vermoord en over het bombarderen van burgerdoelen", vertelde Johnson, toen hij aan de pers zijn redenen uitlegde om het leger van de VS te verlaten.

Een andere asielzoeker, Jeremy Hinzman, 26 jaar, verliet de 82ste Airborn Divisie om dezelfde reden. "Omdat je een contract ondertekent betekent dat nog niet dat je menselijke moraal opgeeft", vertelde Hinzman de Britse krant the Telegraph. Hij voegde eraan toe "als je weet dat een order onrechtmatig is, is het je plicht om deze niet uit te voeren."

Prensa Latina, Washington, 28 maart 2006, vert. BabelFish/wvdk.