Filippijnen Actueel


Generaal-majoor Jovito Palparan ontvangt de 'Distinguished Service Star' van minister van Defensie, Avelino Cruz, tijdens de ceremonie van de Dag van de Oprichting van het Filippijnse Leger in Fort Bonifacio. Links de vrouw van Palparan. (Foto JOAN BONDOC)  


Bisschop van Bacolod, Vicente Navarra, legt tijdens een persconferentie de kritische houding uit van de Katholieke Bisschoppenconferentie (CBCP) m.b.t. het presidentschap van Macapagal-Arroyo. (Foto KARL G. OMBION)  


 

Populariteit president Arroyo bereikt nieuw dieptepunt

Sinds president Gloria Arroyo aan de macht kwam, is het bergafwaarts gegaan met haar populariteit. Ondanks haar pogingen om de schuld voor de negatieve ontwikkelingen in het land in de schoenen te schuiven van de media en kritische politici, neemt het vertrouwen in Gloria steeds meer af. Van alle presidenten na Marcos blijkt Arroyo het minste vertrouwen van de bevolking te genieten en bij populariteitspeilingen over mogelijke nieuwe presidentskandidaten, moet Gloria zich tevredenstellen met de laatste plaats.

Arroyo probeert macht te consolideren via grondwetswijzigingen

Na het 'falen' van de zogenaamde staatsgreep van de zogenaamde links-rechts alliantie, lijkt president Arroyo begonnen aan haar eigen staatsgreep met de lancering van de reeds lang gevreesde grondwetswijzigingen die haar macht moeten consolideren. Nadat een commissie in het leven werd geroepen die de voorgestelde grondwetswijzigingen op een rijtje zette, wordt nu ook een 'volksinitiatief' uit de grond gestampt. Dit moet een eerste stap vormen in het formele proces tot goedkeuring van de wijzigingen. Politieke 'arm twisting' doet de rest.

Nieuwe politieke moorden. Moordenaars gehuldigd, niet beschuldigd

In de afgelopen twee weken zijn weer verscheidene leiders van de politieke oppositie vermoord. Onder hen een leider van een studentenorganisatie, de vrouw en vijf jaar oude zoon van een leider van een boerenorganisatie en een leider van de arbeidersvakbond op Hacienda Luisita. In plaats van straffen voor moordenaars en hun opdrachtgevers, worden op de Filippijnen onderscheidingen uitgedeeld. Ook natuurliefhebbers lopen ondertussen gevaar. Elf jongeren die een trektocht aan het maken waren, zijn gearresteerd en gemarteld en worden beschuldigd van betrokkenheid bij NPA-activiteiten.

Armoede treft vooral vrouwen en kinderen

De Filippijnen kenden in 2005 de hoogste werkloosheid uit de recente geschiedenis. De werkloosheid en de armoede die hieruit voortvloeit treft vooral de vrouwen en kinderen. Door armoede gedreven vallen de kinderen op hun beurt weer makkelijk ten prooi aan uitbuiting en slechte arbeidsomstandigheden. Ook families die hard werken om een familielid te laten studeren komen bedrogen uit. Voor de meeste jongeren die afstuderen is er namelijk geen werk.

Bron: Filippijnengroepen Belgiƫ-Filippijnen Actueel 31-03-2006.