China en Rusland herbevestigen rol van IAEA in het regelen van het geschil over Iran's kernenergie


El Baradei, vz. IAEA (links op foto): "Iran is geen groot gevaar". 

Redactie buitenland

China en Rusland beklemtoonden opnieuw dat de in Wenen gesitueerde Internationale Organisatie voor Atoomenergie het enige juiste forum is om het Iraanse kerngeschil op te lossen.

"De enige manier voor een vreedzame oplossing is gebaseerd op het werk van IAEA", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, tijdens een gezamenlijke nieuwsconferentie met zijn collega's uit China, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittanniƫ, de VS en de Europese Unie op vrijdag 31 maart in Berlijn.

Ondertussen, ging de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van China, Dai Bingguo, akkoord met Lavrov door te zeggen: "De vergadering van vandaag was erg nuttig omdat de rol van het IAEA werd onderstreept in het oplossen van het probleem in Iran. Het onderstreept ook de noodzaak van diplomatieke inspanningen bij het bereiken van de doelstelling", voegde Dai eraan toe. "Tijd en steun zijn nodig om het probleem op een vreedzame manier op te lossen." Lavrov en Dai vroegen ook om "het gezag van IAEA te vergroten".

De ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de VN, samen met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Walter Steinmeier en de vertegenwoordiger van de EU voor het buitenland, Javier Solana, ontmoetten elkaar in de Duitse hoofdstad om volgende stappen te bespreken in de aanpak van het kernprogramma van Iran.

Bron: Islamic Republic News Agency, Berlijn, 31 maart 2006, http://www.irna.ir/en/news/view/line-22/0603315260111431.htm, vertaling BabelFish/wvdk.