Winnaars verkiezingen Oekraïne hebben voorkeur voor linkse coalitie boven zelfvernietiging door 'Oranje'krachten

Partij van de Regio's: Geen coalitie in Oekraïne vóór 10 mei

Redactie buitenland

De partijen die bij de algemene verkiezingen in Oekraïne, op 26 maart jl., zijn verkozen voor het parlement, kunnen pas een coalitie vormen nadat zij hun eerste bijeenkomst, op 10 mei a.s., hebben gehouden. Dit zei een hooggeplaatst lid van de Partij van de Regio's, op dit moment leidend in de verkiezingsuitslagen, op dinsdag 28 maart jl.

Taras Tsjernovol, hoofd van het politiek bureau van de partij, zei: "Tot dat moment zullen alle mogelijke opties en samenstellingen voor een coalitie tussen de recent verkozen leden van de Supreme Rada (parlement van Oekraïne) worden onderzocht. Maar het gaat daarbij om voorlopige afspraken van weinig belang. Het zijn nu partijen die onderhandelen over (mogelijke) coalities. Maar na 10 mei, als de nieuwe Supreme Rada uiteindelijk bijeenkomt voor zijn eerste sessie, zal het woord worden gevoerd door parlementsfracties."

De Partij van de Regio's, onder leiding van de pro-Moskou oppositieleider Viktor Janoekovitsj, kreeg 31,99 (bij tellen 98,86% van de stemmen) procent van de stemmen bij de verkiezingen op 26 maart.

Tsjernovol zei dat zijn partij de voorkeur geeft aan een linkse coalitie, met de communisten (3,66 procent van de stemmen) en de Socialistische Partij (5,71 procent van de stemmen), in plaats van een brede coalitie met het 'Oranje'team, gevormd door de presidentgezinde partij Ons Oekraïne, en het blok van voormalig eerste minister Julia Timosjenko, die respectievelijk 14,02 en 22,29 procent van de stemmen kregen. (De vraag is welke positie de sociaaldemocraten zullen innemen, red. M)

Geen enkele partij heeft een uitgesproken meerderheid gewonnen van de 450 parlementszetels.

Volgens Tsjernovol heeft de Partij van de Regio's twee keuzemogelijkheden. "De ene is in de oppositie gaan en wachten totdat de 'Oranje'coalitie zichzelf van binnenuit vernietigt. Dan zullen wij in staat zijn om onze voorwaarden te stellen als een nieuwe coalitie wordt gevormd. De andere mogelijkheid is om de huidige situatie tot een logisch eind te brengen: herverkiezingen."

Op de vraag welke posten de Partij van de Regio's bereid is op zich te nemen in een coalitiekabinet zei Tsjernovol: "Wij zijn er klaar voor om de verantwoordelijkheid te nemen voor het hele economische segment. Als wij het groene licht krijgen, zullen wij in staat zijn om de economische situatie uit de huidige crisis te halen."

Bron: Novosti, Russisch Informatie Agentschap, 28-3-2006, vertaling J.Bernaven. (Verkiezingscijfers interfax-Ukraine, 30-3-2006 gebruikt)