In de cel met Ahmed Saadat, Palestijns volksvertegenwoordiger (PFLP)


Hamas-leider Khaled Meshaal  


"Wij weigeren Israël te erkennen zolang onze nationale rechten niet erkend worden." (Foto Solidair, Julien Versteegh)  

Wie is wie?

PFLP:

Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Marxistische Palestijnse organisatie, opgericht in december 1967. De secretaris-generaal Ahmed Sadaat volgde Abu Ali Mustapha op, die vermoord werd door een Israëlische raketaanval op 27 april 2001.

Fatah:

De partij van de overleden Palestijnse president Yassar Arafat en van de huidige president Mahmoud Abbas.

Hamas:

Islamistische partij die als overwinnaar uit de bus kwam bij de Palestijnse verkiezingen van 25 januari.

PLO:

Palestijnse Bevrijdingsorganisatie. Opgericht in 1964. Ze is de historische organisatie die alle Palestijnse strijdbewegingen overkoepelt (Fatah, PFLP, e.a.) behalve Hamas en de Islamistische Jihad. De PLO verloor haar leidersrol in 1993 ten voordele van de Palestijnse Autoriteit.

Palestijnse Autoriteit:

Deze bestuursvorm vertegenwoordigt de Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook, maar niet de miljoenen Palestijnse vluchtelingen in andere landen. Ze is opgericht in 1993, heeft een president (Mahmoud Abbas), een gekozen volksvertegenwoordiging (de Wetgevende Palestijnse Raad), een politiemacht en vertegenwoordigers in verschillende landen.

De Wetgevende Palestijnse Raad:

Het Palestijnse parlement. De verkiezingen van 25 januari 2006 heeft de 132 zetels aldus verdeeld: 76 voor Hamas, 43 voor Fatah, 3 voor PFLP, 2 voor Al Badil, 2 voor de Derde Weg, 2 voor Onafhankelijk Palestina, 4 voor de Onafhankelijken.

Solidair, 15-34-2006

Julien Versteegh

Ik ontmoet de Palestijnse volksvertegenwoordiger Ahmed Saadat in zijn cel. Hij is een van de drie onlangs verkozen volksvertegenwoordigers van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), waarvan hij secretaris-generaal is. Op last van de Palestijnse Autoriteit zit hij al bijna vier jaar opgesloten in Jericho, bewaakt door 18 Britse en Amerikaanse soldaten. Een uitzonderlijke ontmoeting met een uitzonderlijke man. Een week na het interview werd Ahmed Saadat door Israëlische soldaten uit de gevangenis ontvoerd. (deel 2/slot)

Wat is jullie sociaal-economische programma?

Ahmed Saadat: Dat is gebaseerd op versterking van de democratie in al haar aspecten. Op de opbouw van een onafhankelijke economie, in overeenstemming met ons wettig recht op verzet, ons recht om voor ons volk objectieve voorwaarden te scheppen die de bevrijding en nationale onafhankelijkheid mogelijk maken.

Ons programma tracht het belang te dienen van het hele volk en is er vooral op gericht de levensomstandigheden van de landbouwbevolking en de armen te verbeteren. Het wil ook een einde maken aan de werkloosheid en garanderen dat iedereen gelijke kansen krijgt om zijn beroepsbekwaamheid te ontwikkelen. Daartoe moeten de instellingen van de Palestijnse Autoriteit heropgebouw worden.

Op economisch vlak geeft ons programma in de huidige fase prioriteit aan de eenmaking van de openbare- en privésectoren om zo de basis te scheppen voor de nationale en zelfbedruipende Palestijnse economie.

Washington houdt zich van de domme over de 300 kernkoppen van Israël

Ahmed Saadat: De VS meten met twee maten, wanneer ze de internationale resoluties toepassen. Aan de ene kant gebruiken ze hun militaire macht om Irak uit Koeweit te verdrijven (in 1991), om Irak te bezetten, om Syrië te verplichten Libanon te ontruimen, om te eisen dat Iran met zijn atoomprogramma stopt. Aan de andere kant stemmen ze in met de Israëlische agressie tegen ons volk en gebruiken ze hun macht niet om Israël te dwingen de VN-resoluties inzake het Palestijnse probleem (sinds 58 jaar) toe te passen. Ze doen ook alsof ze niet weten dat Israël 300 kernkoppen bezit.

Hoe beoordeelt u de recente overwinning van Hamas?

Ahmed Saadat: Ze is het logische resultaat van de strijd van de afgelopen jaren tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit. In het gebied is Hamas veel sterker dan de andere organisaties. Het volk hoopt dat Hamas het politieke systeem, dat vandaag de lakens uitdeelt in de Palestijnse Autoriteit, kan veranderen.

Is een alliantie met Hamas mogelijk?

Ahmed Saadat: Wij zijn niet bang voor een alliantie met Hamas, maar we staan ook open voor een bondgenootschap met alle andere Palestijnse organisaties om een nationaal front te vormen tegen de bezetting. We hebben een echte nationale regering nodig. Er bestaat een goede kans op een alliantie met Hamas als deze het standpunt blijft handhaven dat de Akkoorden van Oslo en het Stappenplan moeten worden afgewezen.

Ondertussen probeert het PFLP met alle organisaties in Palestina die zich links noemen, vooral met het Democratisch Front voor de Bevrijding vanPalestina (FDLP) een links Palestijns project uit te bouwen. Een project dat gebaseerd is op een duidelijke visie en op onze marxistische identiteit, op basis van onze strijd voor onafhankelijkheid en klassenstrijd; verbonden met de nationale strijd op regionaal Arabisch niveau, met de internationale strijd van de volkeren en de internationale revolutionaire bewegingen.

Op welke punten bent u het niet eens met Hamas?

Ahmed Saadat: Er zijn verschillen tussen onze politieke programma's en ook tussen onze sociale programma's. Hamas wil een islamistische staat oprichten in Palestina, waarvan de instellingen gebaseerd zijn op de islamitische wetten. Het PFLP van zijn kant probeert een democratische staat op te bouwen die respect heeft voor de vrijheid van opvatting en geloof en garant staat voor de mensenrechten. Een staat die losstaat van godsdienstige structuren.

De leden van Hamas weten dat ze hun programma vandaag niet kunnen toepassen. Wij hebben gevraagd wat ze van plan zijn, en het antwoord was dat zolang de bezetting duurt de toepassing van hun islamitische programma onmogelijk is.

Ook op economisch vlak verschillen we duidelijk van Hamas. Zij proberen een liberale kapitalistische economie te ontwikkelen, terwijl wij voor een geïntegreerde economie zijn. Dus eenheid tussen openbare- en privésectoren als eerste stap om een socialistische economie op te bouwen, als basis voor een onafhankelijke en sterke nationale economie.

U zei daarnet dat het belangrijk is de nationale strijd te voeren op basis van de klassenstrijd. Wat betekent dat?

Ahmed Saadat: Sinds haar oprichting heeft de Palestijnse Autoriteit de weg vrijgemaakt voor nieuwe sociale tegenstellingen binnen het Palestijnse volk. In die nieuwe context voeren we strijd om de Palestijnse Autoriteit sociale hervormingen af te dwingen en zetten we tegelijk de strijd voor de nationale bevrijding voort. Het gaat erom een nieuwe maatschappij op te bouwen terwijl je de strijd tegen de bezetting voortzet.

Er zijn momenteel twee grote tegenstellingen. De belangrijkste is de tegenstelling tussen ons volk en de staat Israël over de bezetting. De tweede speelt zich af binnen het Palestijnse volk zelf, tussen het volk en de bourgeoisie van de Palestijnse Autoriteit en van de PLO.

De Palestijnse bourgeoisie wil de strijd tegen de bezetting stopzetten en is tot elk compromis bereid om tot een vergelijk te komen met de Israëli's teneinde haar eigen economische belangen te verdedigen. Zo heeft de Palestijnse Autoriteit hier in Jericho bijvoorbeeld een casino laten bouwen met financiële steun van Omri Sharon, de zoon van Ariel Sharon!