SCO volgens Poetin klaar om nieuwe successen te bereiken

Redactie buitenland

Op het moment van de topontmoeting van de Shanghai Organization for Cooperation (SCO), in juni aanstaande, zal de organisatie er klaar voor zijn om nieuwe niveaus te bereiken in haar werk gericht op het bewaken van vrede en gerechtigheid in de wereld.

Dit vertelde de Russische president Vladimir Poetin aan het officiële Chinese persagentschap Xinhua, tijdens een interview op de avond van zijn bezoek aan Peking.

Poetin zei dat de SCO "is uitgegroeid tot een krachtige organisatie voor regionale integratie, die activiteiten stimuleert op economisch, sociaal en humanitair terrein en andere gebieden." Poetin vertelde dat de organisatie haar beïnvloedingsmogelijkheden gebruikt om regionale stabiliteit en veiligheid te bewaken en separatisme, extremisme en terrorisme te bestrijden.

De SCO heeft geen lange bestaansgeschiedenis, maar de leden hebben niet alleen de taken volbracht die bij de oprichting van de organisatie, in 2001, waren vastgesteld, maar zij hebben ook resultaten behaald die veel verder gaan dan de oorspronkelijke doelen beoogden, aldus Poetin.

De leden die de SCO hebben opgericht zijn: China, Rusland, Kazachstan, Kyrgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan. Daarnaast heeft de SCO waarnemers: India, Iran, Pakistan en Mongolië.

Bron: Itar-Tass, Moskou, 20-3-2006, vertaling J.Bernaven.