Evo Morales: 80 procent populariteit


populariteit Evo Morales stijgt nog steeds. 

Redactie buitenland

Een recente opiniepeiling toonde een steun van 80 procent van de Bolivianen voor president Evo Morales ondanks pogingen van de oppositie en de vijandige media om zijn regering te censureren.

De opiniepeiling door het bedrijf 'Apoyo, Oppinion y Mercado' die plaats vond tussen 13-15 maart in La Paz, de gemeenten van El Alto, en de steden Cochabamba en Santa Cruz, toont een toenemende steun sinds zijn verkiezing in december. La Paz met 82 procent en El Alto (86) zijn de sterkere pijlers van Morales en ondanks het grotere aantal tegenstanders in Cochabamba en Santa Cruz, geniet hij daar nog respectievelijk 77 en 75 procent steun.

Het onderzoek valt samen met de goedkeuring van de Constituerende Vergadering en een onafhankelijk referendum, voor de grote alfabetiseringscampagne met Cubaanse hulp en plannen om de privatisering van staatsbedrijven te stoppen. De populariteit van Evo Morales, die aan het succes van zijn regering te danken is, zet pogingen van de oppositie en commerciële media de voet dwars om middels een falende campagne zogenaamde fouten of excessen, incompetentie of autoritair handelen te benadrukken.

De oppositie en de rechtse media, bijvoorbeeld, hebben aanvallen gelanceerd met betrekking tot het proces tegen een burger van de VS voor de bomaanslag op twee Boliviaanse hotels. Desondanks geeft een hoofdartikel in de krant van de oppositie 'La Razon' toe dat de Beweging naar Socialisme (MAS) sterker en coherenter geworden is vóór de Constituerende Vergadering op 2 juli a.s., in tegenstelling tot de verdeelde, niet enthousiaste oppositie.

Bron: Prensa Latina, La Paz, 1-4-2006, vert. BabelFish/wvdk.