President Hu zal de VS en vier andere landen bezoeken

Redactie buitenland

De Chinese president Hu Jintao bezoekt in de periode van 18 tot 29 april de Verenigde Staten, Saoedi-Arabiƫ, Marokko, Nigeria en Kenia, verklaarde Liu Jianchao, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, op 11 april jl.

Vanaf 18 april zal Hu vier dagen in de VS verblijven, daarbij zal hij Seattle en Washington D.C. aandoen en waarschijnlijk een toespraak houden aan de Yale Universiteit, meldde Liu. De woordvoerder zei dat Hu tijdens zijn bezoek een ontmoeting zal hebben met VS-president George W. Bush en andere VS-functionarissen. Zij zullen diepgaande discussies voeren over de relatie tussen China en de VS en over andere regionale en internationale onderwerpen van gemeenschappelijk belang.

Liu zei te verwachten dat de discussies "openhartig, gelijkwaardig en met wederzijds respect" gevoerd zullen worden. "Ik hoop en geloof dat het bezoek van de Chinese president de ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en de VS verder zal bevorderen", zei Liu. Liu gaf aan dat Hu's bezoek aan de VS bedoeld is om de uitwisseling en het wederzijds vertrouwen te versterken, evenals de eensgezindheid en samenwerking, om uiteindelijk gezamenlijk een constructieve samenwerkingsrelatie tussen China en de VS te bevorderen.

Zowel aan de kant van China als van de Verenigde Staten bestaat grote bezorgdheid over een aantal essentiƫle internationale aangelegenheden, verklaarde Liu, en tussen de beide landen is sprake van een aantal belangrijke discussies, wrijving en meningsverschillen. "Hu's bezoek zal een goede mogelijkheid bieden voor China en de VS om die meningsverschillen te verkleinen en zelfs uit de weg te ruimen", aldus Liu.

Bron: Xinhua, Peking, 11 april 2006 (http://www.chinaview.cn), vertaling J. Bernaven.