China: militaire en economische sancties tegen Iran zijn contraproductief

Redactie buitenland

De Chinese VN-ambassadeur Wang Guangya verklaarde afgelopen dinsdag dat militaire en economische sancties tegen Iran vanwege de nucleaire ambities van het land een averechtse uitwerking zullen hebben.

Wang, tevens de huidige voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, zei tegen journalisten dat militaire en economische maatregelen die overwogen worden zeker een contraproductief effect zullen hebben.

"We zijn nog steeds van mening dat onderhandelingen en diplomatie de beste manier vormen om tot een oplossing te komen", zo meldde hij.

Ook herhaalde Wang dat het Internationaal Atoomagentschap IAEA de plaats is waar Iran's nucleaire kwestie besproken dient te worden. Hij drukte de hoop uit dat het bezoek van het hoofd van het IAEA, Mohammed El Baradei, aan Iran, op woensdag 12-4, vruchtbare resultaten zal afwerpen.

De afgelopen tijd zijn er in de massamedia anonieme huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen geciteerd die gezegd zouden hebben dat het Pentagon en de CIA mogelijke doelwitten voor een aanval onderzoeken, zoals de nucleaire verrijkingscentrale in Natanz en de nucleaire installatie bij Isfahan in Iran.

In het laatste nummer van 'The New Yorker' stond een artikel waarin werd gemeld dat de regering Bush zou overwegen om tactische kernwapens in te zetten tegen ondergrondse nucleaire locaties.

De Amerikaanse president George W. Bush deed de berichten over plannen voor militaire aanvallen op Iran afgelopen maandag echter af als 'wilde speculaties'. Hij voegde eraan toe dat geweld niet noodzakelijkerwijs is vereist om Iran ervan te weerhouden een kernwapen te produceren.

Bron: Xinhua, People's Daily Online, 12 april 1006, vertaling Frans Willems.