Moskou organiseert eerste ontmoeting SCO-parlementariërs

Redactie buitenland

De eerste vergadering van de parlementsvoorzitters van de Sjanghai Samenwerkingsorganisatie (SCO) zal op 30 mei worden gehouden in Moskou, zo maakte de voorzitter van de Russische Federatieraad Sergei Mironov in Kazachstan bekend.

Volgens Mironov is het belangrijkste doel van dergelijke bijeenkomsten het verzekeren van de rechtsgeldigheid van de maatregelen die binnen de SCO worden genomen.

Ook liet hij opnieuw weten dat de jubileumtop van de organisatie in Sjanghai zal plaatsvinden, op 15 juni, wanneer de organisatie haar vijfde verjaardag viert. "De SCO heeft zich ontwikkeld tot een gezaghebbende en prestigieuze organisatie," zei hij, "en nu is het tijd geworden om stil te staan bij de parlementaire structuur ervan." De Russische senator zei dat tijdens de ontmoeting van 30 mei het programma van de komende top zal worden besproken en dat er een team van deskundigen wordt samengesteld.

De voorzitter van de Kazachstaanse Senaat, Nurtay Abykaev, zei op zijn beurt dat hij het Russische initiatief, om vergaderingen van parlementsvoorzitters te organiseren en te komen tot meer interactie tussen de verschillende parlementen van de SCO-lidstaten, verwelkomde. "De activiteiten van de SCO zullen een sterke wettelijke basis hebben en daarom is de rol van de parlementsleden zo belangrijk voor de SCO", voegde hij eraan toe.

De Sjanghai Samenwerkingsorganisatie (SCO) is een regionaal verbond tussen China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, en Oezbekistan. Op 15 juni 2001 ondertekenden de staatshoofden van deze zes landen in Sjanghai de oprichtingsovereenkomst ervan. Mongolië, Pakistan, Iran en India hebben de status van waarnemer.

Het doel van de organisatie is stabilisering van de situatie in centraal-Azië, het onderhouden van de vriendschapsbanden, de goede relaties tussen de buurlanden en tevens het intensiveren van de samenwerking op politiek, economisch, wetenschappelijk en ander gebied.

Bron: UzReport, Tasjkent, 11 april 2006, vertaling Frans Willems.