Voedselbanken in Den Helder

Door Jordy Klabbers

Armoede, misère en honger: dat zou niet meer voorkomen in het beschaafde Nederland, dus wel! De overheid claimt dat de vette jaren zijn aangebroken, zij en de rijken genieten er al met volle teugen van. Maar wanneer merkt de gewone burger er wat van? Het sociale vangnet wordt steeds meer afgebroken, dus mensen zijn opnieuw aangewezen op liefdadigheidsinstellingen. Nu ook in Den Helder...

In april zal de eerste voedselbank van Den Helder worden geopend. Deze zal in staat zijn om al 30 mensen wekelijks te voorzien van voedselpakketten. Toch is dat niet voldoende. Daarom willen de initiatiefnemers op termijn zeker nog 4 á 5 andere voedselbanken opzetten in Den Helder. Het initiatief komt uit de kerkelijke kring. Oud-wethouder Nico Bais, die een rol speelt bij de opzet van de Helderse voedselbanken, meldt dat de organisatie vooral duidelijke signalen moet zenden naar de politiek en dat het eigenlijk hun taak is om de zorg op zich te nemen voor degenen die het nodig hebben. "Het is een schande dat het zo moet. Maar als je constateert dat veel mensen deze noodhulp behoeven, moet je wat doen, en kun je niet wachten." Aldus Bais.

Het zal een moeilijke taak zijn, aangezien de Helderse politici berucht zijn om hun onderlinge ruzies, zelfverrijking en onkunde (bijv. Cape Holland). Nu de oude partijen (PvdA - VVD - CDA) nog steeds de touwtjes in handen hebben in de gemeente, is het niet erg waarschijnlijk dat er iets zal veranderen in positieve zin. En de landelijke politiek heeft allang vaarwel gezegd tegen sociale rechtvaardigheid. De mensen die het hardst worden geschaad door het beleid van het kabinet zijn dus aangewezen op liefdadigheid! Hoeveel jaar moeten we daarvoor teruggaan in Nederland?

Stop het neoliberale afbraakbeleid!

NCPN-afdeling Noord-Holland-Noord