Wereldfocus

Britse aanval op Conventie van Genève

De Britse minister van Defensie, John Reid, vindt de Conventies van Genève achterhaald en roept op om ze aan te passen aan de realiteit van de 21ste eeuw. Vooral de huidige regelgeving voor de behandeling van gevangenen, preventieve aanvallen en interventies bij humanitaire crisissen moeten het ontgelden. "Britse soldaten moeten worden bevrijd van de beperkingen van de Conventies van Genève zodat het gemakkelijker wordt voor het Westen tot militaire actie over te gaan", aldus Reid. De Conventies van Genève, een mijlpijl binnen het internationaal recht, zijn volgens Reid inadequaat binnen de huidige context van internationaal terrorisme. Sir Adam Roberts, professor internationaal recht aan Oxford University is het niet eens met Reid. "De grootste problemen die de coalitietroepen momenteel in Irak en Afghanistan meemaken, zijn juist het gevolg van het afzwakken van internationale rechtsregels." (...) Volgens de BBC wil Reid de 'anomalie' van Guantánamo eerder oplossen door de regels op te rekken zodat het strafkamp binnen de wettelijke regels valt, dan dat hij de bestaande wet strikter zou willen toepassen. (IPS, 1/7-4-2006)


President Chávez beschuldigt minister Kamp ervan "een pion van Amerika" te zijn. 

President Chávez voert internationalistische politiek

De Venezolaanse president, Hugo Chávez, heeft in zijn strijd tegen de Amerikaanse imperialistische invloed in de regio al miljarden dollars besteed aan allerhande projecten in diverse landen. Het gaat van subsidies aan Braziliaanse sambaparades, oogchirurgie voor arme Mexicanen tot brandstof voor arme families in de Bronx en Philadelphia. De tegenstanders van de Bolivariaanse revolutie - in het binnenland en in de VS - maken van die internationale gulheid een nieuw strijdpunt. Het 'Center of Economic investigation', een consultancy firma uit Caracas, heeft berekend dat Chávez sinds zijn aantreden in 1999 meer dan 25 miljard dollar heeft besteed aan buitenlandse projecten. Dertig landen hebben op die manier al steun of voordelige (olie)deals ontvangen. (...) Critici, voornamelijk uit Amerikaanse hoek, zien in de generositeit van Chávez het werk van een decadente populist. (IPS, 1/7-4-2006)

India verbetert relaties met de VS én Iran

India en de VS werken sinds het bezoek van president Bush, juli vorig jaar, nauw samen, ook op het vlak van atoomenergie. Onder voorwaarde dat India zijn huidige en toekomstige kerncentrales onder toezicht van de internationale gemeenschap plaatst, gaan de VS de samenwerking uitbreiden met o.a. infrastructuur, onderwijs en technologie. (...) Een ander punt van spanning tussen de twee grootmachten is het gerucht dat India Iraanse troepen traint. Deze week werden twee Iraanse schepen vol met soldaten gesignaleerd in de Indiase havenstad Kochi Port. Verbazingwekkend genoeg was de officiële reactie van de VS dat de gebeurtenis een "overdreven betekenis" heeft gekregen. (IPS, 1/7-4-2006)


Ook Cuba is sterk afhankelijk van de mondiale suikerprijs. 

Armste landen gedwongen te overleven op suiker, katoen en cacao

Tussen 1970 en 2000 zijn de prijzen van suiker, katoen en cacao met 30 tot 60 procent gedaald, tot wanhoop van de ontwikkelingslanden die die goederen produceren. Ongeveer vijftig ontwikkelingslanden zijn in hoge mate afhankelijk van de export van slechts enkele agrarische basisproducten. Deze landen liggen vooral in Afrika bezuiden de Sahara, in het Caribische gebied en in Centraal-Amerika. De prijsdaling van suiker, katoen en cacao leidde tot een afname van exportinkomsten, capaciteit om schulden af te betalen, import, kredietwaardigheid, overheidsinkomsten en verslechtering van basisvoorzieningen op gebied van gezondheidszorg en onderwijs. (...)(IPS, 1/7-4-2006)

Aidsplan Bush krijgt kritiek van eigen overheidscontroleorgaan

Tweederde van het geld dat de VS geven om wereldwijd de seksuele overdracht van HIV tegen te gaan, moet dienen om ongehuwden ertoe aan te zetten geen seks te hebben en gehuwden trouw te laten blijven. Dat dicteert het Amerikaanse Congres. De eis is extreem controversieel onder gezondheidswerkers en aidsexperts, die zeggen dat condoomgebruik zijn effectiviteit bewezen heeft, terwijl die van programma's ter bevordering van onthouding en trouw bij lange na zo duidelijk niet is. De critici krijgen nu versterking van het Amerikaanse Government Accountability Office, een orgaan dat het handelen van de Amerikaanse overheid controleert. De prioriteit aan onthouding belemmert hulpverleners in hun werk, zegt hun onderzoeksrapport. (...) Het Amerikaanse Noodplan tegen Aids voorziet voor vijf jaar in 15 miljard dollar voor aidsbestrijding in 20 landen in Afrika, de Cariben en Zuidoost-Azië. Eenvijfde van het totale budget - momenteel 322 miljoen dollar - gaat naar preventie. (IPS, 1/7-4-2006)

VS willen VS- en NAVO-troepen naar Darfur

(...) De Amerikaanse regering maakte maandag (10 april) bekend dat ze meer (NAVO en VS-)militairen naar Darfur wil sturen. Dit zou een belangrijke uitbreiding betekenen van de Amerikaanse aanwezigheid in de regio. Het is nog onduidelijk of het voorstel voldoende steun vindt in NAVO-kringen. (...) Ongeveer vijfhonderd NAVO-adviseurs zouden de troepen van de Afrikaanse Unie gaan versterken, onder meer via logistieke steun. Het preciese aantal VS-soldaten moet nog worden bepaald. (...) (IPS, 10/15-4-2006)

Palestijnse Autoriteit op droog zaad

Na de Verenigde Staten heeft nu ook de Europese Unie de directe financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit stopgezet. Met vijfhonderd miljoen euro per jaar is de EU de grootste donor. Als de Palestijnse Autoriteit onder leiding van Hamas opnieuw geld wil zien, moet ze terreur afzweren, de staat Israël erkennen en de bestaande akkoorden tussen Israël en de Palestijnen naleven. Alastair Crooke, voormalig lid van de Britse inlichtingendiensten en voormalig adviseur van Javier Solana, is het niet eens met die redenering. "Zolang Israël de Palestijnse Staat niet erkent, heeft Hamas het bij het rechte eind om Israël niet te erkennen. Door de weigering om Israël te erkennen legt Hamas de vinger op de wonde van de mislukte Oslo akkoorden', schrijft Crooke in het Britse blad Prospect. (...) De Europese Unie en de Verenigde Staten kondigden aan dat ze de hulp aan de Palestijnse gebieden via humanitaire organisaties zullen verhogen. Zowel de Verenigde Naties als het Rode Kruis vinden dit geen goed idee. "Het is niet de taak van humanitaire organisaties om de rol van een overheid over te nemen - ook al zouden we daar de middelen voor hebben, wat niet het geval is. Wij zitten niet in de positie dat we de VS of de EU kunnen vervangen", zegt Pierre Kraehenbuehl van het Internationale Rode Kruis. (IPS, 10/15-4-2006)