VS willen Cuba niet als lid van de Raad voor de Mensenrechten van de VN


 


Condoleezza Rice voert bevelen van Bush uit onder zijn toeziend oog.  

Redactie buitenland

Het Mexicaanse dagblad La Jornada onthulde op 15 april jl. dat de regering van de VS een campagne voert om te voorkomen dat Cuba zitting krijgt in de Raad voor de Mensenrechten van de VN. Aan de hand van een bericht van haar correspondent in Genève vermeldt het dagblad de details van een brief van de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Condoleezza Rice, met betrekking tot deze campagne.

De 47 leden-tellende Raad heeft het mandaat gekregen om de 53 leden-tellende Commissie voor de Mensenrechten te vervangen en zal op 9 mei a.s. verkiezingen houden. De nieuwe VN-organisatie zal volgens schema met haar werk beginnen op 19 juni.

In een brief aan regeringen van VS-bondgenoten probeert Rice haar criteria op te leggen met betrekking tot de principes die landen die streven naar een lidmaatschap van de Raad moeten volgen. Cuba en andere landen, die gewend zijn aan de vijandigheid van de VS tegen de inspanningen voor progressieve sociale ontwikkelingen, hebben de manipulatie van VN-organen door het Witte Huis, als een poging zijn wil op te leggen, afgekeurd.

La Jornada herinnert eraan dat de regering Bush op 6 april aankondigde dat ze geen zetel wilde in de nieuwe Raad van de Mensenrechten en dat zij een actieve campagne zou voeren tegen het lidmaatschap van Iran, Cuba, Zimbabwe, Burma, Soedan en Noord-Korea.

Bron: Radio Havana Cuba (http://www.radiohc.cu), vertaling Thomas Janssen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019