"Israëlische lobby dicteert Amerikaanse Iran-politiek"

Redactie buitenland

"Geen enkele lobbygroep is erin geslaagd om het Amerikaanse buitenlandbeleid zover af te doen wijken van wat goed is voor het Amerikaanse nationale belang als de Israëlische lobby." Dat concluderen John Mearsheimer en Ste- phen Walt, twee vooraanstaande Amerikaanse academici in hun 81-pagina's tellende essay 'De Israëlische Lobby en het Amerikaanse Buitenlandbeleid'. De invloed van de lobbygroep lijkt nu weer tot uiting te komen in de snel stijgende spanningen met Iran.

De Israëlische lobby wordt door de academici omschreven als "de losse coalitie van individuen en organisaties die actief werken om het Amerikaanse buitenlandbeleid in een pro-Israëlische richting te sturen." De aanvoerders van de Israëlische lobby zijn neoconservatieven zoals Richard Perle, de voormalige directeur van het adviesorgaan Defence Policy Board (DPB), en voormalig CIA-directeur James Woolsey. Wat de toenemende confrontatiedreiging met Iran zo opmerkelijk maakt, volgens de auteurs, is het feit dat de Israëlische lobby de enige belangengroep lijkt die aanstuurt op een militair conflict met Iran. Het gros van de analisten heeft zich tegen militaire acties uitgesproken daar men het te riskant vindt en bijna zeker contraproductief. Zelfs analisten van de rechtse Heritage Foundation hebben hun twijfels geuit over een inval in Iran. Ook de Iraanse vluchtelingen, die anders steevast pleiten voor het opvoeren van de druk op Iran, reageren verdeeld. Ten slotte zijn ook de oliemaatschappijen niet gebaat bij geweld of gebeurtenissen die tot politieke instabiliteit kunnen leiden.

Terwijl ook de Israëlische lobby benadrukt dat een militaire actie slechts de laatste optie mag zijn, lijkt ze er wel van overtuigd dat een aanval noodzakelijk is indien diplomatieke inspanningen, economische druk en geheime acties falen. "De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad beschouwt ons als mietjes en denkt dat we uiteindelijk wel zullen inbinden", zegt Patrick Clawson, van het Washington Institute for Near East Policy. "We moeten klaar zijn om Iran aan te pakken als de crisis escaleert."

Bron: IPS, 10/15-4-2006.