Gevaarlijke spelletjes met nationale belangen en patriottische gevoelens


Iraans onderhandelaar Javad Vaidi (Foto D.Calma/IAEA)  

Hoofdredactioneel commentaar, Nameh Mardon (*)

De gebeurtenissen van de laatste dagen hebben de nucleaire plannen van Iran weer eens in het centrum van de media-aandacht geplaatst. Er werd zowel vanuit het binnenland als vanuit de internationale gemeenschap omstandig gereageerd op president Ahmadinejad's aankondiging dat Iran met succes uranium heeft verrijkt, dat de productiecyclus voor nucleaire brandstof voltooid is en dat Iran is toegetreden tot de 'nucleaire club'.

De afgelopen jaren en in deze periode van onenigheden omtrent de nucleaire politiek van Iran heeft de Tudeh-partij altijd benadrukt dat vreedzaam gebruik van kernenergie het onbetwistbare recht is van Iran en alle andere landen in de wereld. Het enige doel van de internationale intimidaties is het opkomen voor de imperialistische korte- en langetermijnbelangen in de regio. Afgaande op de standpunten die de Iraanse regeringsfunctionarissen hebben ingenomen lijkt het erop dat de islamitische republiek door haar recente acties en aankondigingen het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) en de VN-Veiligheidsraad in verwarring wil brengen en een verandering in de internationale aanpak jegens Iran in deze kwestie wil bewerkstelligen. "Zelfs nadat we hebben bekendgemaakt dat wij nu een nucleaire natie zijn blijven ze ons tegenwerken; sinds 9 april echter zijn de internationale politieke omstandigheden gekeerd ten gunste van Iran", zei Mahmoed Ahmadinejad (persbureau ISNA).

De bovengenoemde aankondiging van Ahmadinejad, een dag voor het bezoek van El Baradei aan Iran werd door een aantal buitenlandse analisten gezien als Iran's antwoord op El Baradei's pogingen om de spanning te verlagen. Vanaf El Baradei's aankomst in Iran tot na zijn gesprekken met Iraanse functionarissen deden de media verslag van het mislukken van zijn inspanningen om Iran ertoe over te halen zijn nucleaire activiteiten te bevriezen. Volgens de website van 'Emrouz' en de nieuwsverslagen van ISNA "drong El Baradei er bij Iran opaan de uraniumverrijking op te schorten om zo het internationale vertrouwen te winnen. Ali Larijani wees er echter op dat een dergelijk voorstel niet logisch is en niet acceptabel."

In een snelle reactie op dit nieuws zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, op donderdag 13 april dat het nu tijd was om de Iraanse regering serieus aan te pakken en dat de VS de zaak tijdens de volgende zitting aan de Veiligheidsraad zullen voorleggen om te zoeken naar alternatieve mogelijkheden daartoe (waaronder ook militaire actie), in overeenstemming met hoofdstuk 7 van het VN-handvest. Zo zou de confrontatie met het beleid van Iran moeten worden aangegaan en het land moeten worden gedwongen zich te onderwerpen aan de eisen van de Veiligheidsraad. Een aantal vooraanstaanden op het internationale politieke toneel, onder wie de voorzitter van de Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Russische Doema, hebben hun verontrusting uitgesproken over de intensivering van de huidige crisis en hebben gezegd dat "door een afwijzing van de voorstellen van de VN-Veiligheidsraad door de hoogste Iraanse autoriteiten de toekomstige ontwikkelingen en gebeurtenissen zouden kunnen leiden tot een doemscenario waarbij de Veiligheidsraad zou zijn gedwongen een resolutie aan te nemen om Iran internationale sancties op te leggen".

Het verwerven van een nucleaire verrijkingstechniek voor vreedzaam gebruik is een zaak van nationaal belang. Het is het recht van elk land in ontwikkeling. Belangrijker is nog hoe er met de internationale gemeenschap wordt omgegaan en samengewerkt om tot de realisering van dit recht te komen.Daarnaast bevindt ons land zich in een extra hachelijke situatie, omdat de oorlogsstokers in de VS hun strategische dominantie over de regio van de Perzische Golf en de overvloedige energievoorraden willen handhaven. Daarom zullen ze ter verdediging van hun eigen belangen elk voordeel proberen te halen uit deze gebeurtenissen. De dreiging van militaire interventie en een aanval in de regio is niets nieuws. Ook in het verleden heeft de Amerikaanse politieke leiding al verklaard dat dit een mogelijk alternatief is voor haar politiek. Wat ons ernstig zorgen baart is een reeks verklaringen en reacties, onverantwoordelijke en provocatieve dreigementen geuit door reactionaire kringen van beide partijen in deze gevaarlijke impasse.

We hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk verklaard dat de weg naar het veiligstellen van de nationale belangen van Iran niet kan worden gevonden door een uitbreiding van de politieke crisis in de regio en het doorverwijzen van het dossier Iran naar de Veiligheidsraad. Dit beleid waarbij een gevaarlijk spel wordt gespeeld met de nationale gevoelens en de langetermijnbelangen van het land kan, in tegenstelling tot het streven naar een bestendige vrede in de regio, de belangen van ons land niet dienen.

We hebben er ook op gewezen dat het uitdragen van dit beleid in ons land niets anders is dan een maskering van een hele reeks maatregelen die tegen het volk zijn gericht en waarvan het doel is de hervormingsbeweging en het hervormingsproces te onderdrukken. Men wil het reactionaire regime stabiliseren en de ontwikkelingen omkeren totdat het land is teruggekeerd naar de periode waarin geen enkele oppositie werd getolereerd en de reactionairen hun beleid met bloedige onderdrukking op velerlei gebieden tot het uiterste doorvoerden. Er bestaat geen enkele twijfel dat het uitvoeren van deze risicovolle politiek die zogenaamd in het teken van het nationale belang staat, verschrikkelijke gevolgen voor ons land zou kunnen hebben. De bittere recente geschiedenis van Irak, vele jaren van economische sancties, later de verwoestende oorlog en de bezetting van het land door de imperialistische machten, die geleid hebben tot de dood van tienduizenden onschuldige mensen, is een ervaring die geen enkel patriottische en vredelievende kracht Iran toewenst. De Iraanse Tudeh-partij waarschuwt voor de kwetsbare omstandigheden in de regio en roept alle nationale politieke krachten op de publieke opinie te mobiliseren om de grote gevaren die onze natie, onze onafhankelijkheid en onze integriteit bedreigen duidelijk te maken en het uitvoeren van een beleid dat de vrede in de regio en onze nationale belangen in gevaar brengt te voorkomen.

Nogmaals verklaren wij nadrukkelijk dat we fel zijn gekant tegen elke vorm van politieke of militaire interventie van buitenlandse machten in de Iraanse binnenlandse aangelegenheden. Zoals we al eerder hebben duidelijk gemaakt zien wij de oplossing van de huidige crisis in het vermijden van spanningen, wederzijdse beschuldigingen en vijandelijke confrontaties. We zijn van mening dat het winnen en het versterken van het internationale vertrouwen en verantwoordelijke samenwerking met het IAEA en andere instanties dé manier is om onze nationale belangen zeker te stellen.

We roepen de wereldwijde publieke opinie op om de strijd van de Iraanse bevolking voor democratie, mensenrechten en sociale rechtvaardigheid te steunen en dringen er bij alle progressieve en vredelievende krachten op aan om hun protest te laten horen tegen de oorlogshitsers.

(*) krant Iraanse Tudeh-partij, 13-4-2006, vertaling Frans Willems.