Kirgizische politicus: VS-politiek in Kirgizië en in de gehele wereld staat me niet aan

Redactie buitenland

Zoals Regnum al meldde, verscheen de president van Kirgizië, Kurmanbek Bakiyev, op 19 april op de Nationale Republikeinse Televisie met de verklaring dat Kirgizië op het punt staat om de overeenkomst met de VS over plaatsing van een militaire basis op zijn grondgebied te beëindigen.

Het hoofd van het Comité voor Constitutioneel Recht, Wetgeving en Mensenrechten van de Wetgevende kamer van het parlement, Sherkhon Salimov, lichtte de verklaring van president Bakiyev, toen hij werd geïnterviewd door een correspondent van Regnum, als volgt toe: "Het toelaten van buitenlandse gewapende krachten op 's lands grondgebied is een binnenlandse aangelegenheid en het onderwerp van overeenkomsten tussen regeringen. Eén van de hoofdelementen van 's lands onafhankelijkheid wordt daarin zichtbaar.

Dus, indien Kirgizië troepen van één land van zijn eigen grondgebied gaat terugtrekken, en strijdkrachten van een ander land opstelt, is dat ook een binnenlandse zaak van Kirgizië. "Elke grootmacht wenst zijn aanwezigheid in verschillende gebieden van de wereld te versterken. Dat geldt voor de VS alsook voor Rusland. In een dergelijke situatie verkies ik de ontwikkeling van Russisch-Kirgizische relaties, in plaats van Amerikaans-Kirgizische."

"Het wordt veroorzaakt door het feit dat de Amerikaanse politiek - die me ook niet aantrekt - in de hele wereld het onderwerp van kritiek werd." De geschiedenis is het bewijs voor het feit dat de Kirgizisch-Russische samenwerking zeer diepgeworteld is, omdat de twee republieken meer dan 70 jaar deel van hetzelfde land uitmaakten; zij hebben nu redenen voor nauwere samenwerking. "De laatste verklaring van Bakiyev, evenals de mogelijkheid om de Russische militaire aanwezigheid in Kirgizië te versterken, zullen de relaties tussen de twee landen zeer waarschijnlijk op een nieuw niveau brengen."

Reagerend op de situatie m.b.t. het waarborgen van de veiligheid in Centraal-Azië na de mogelijke terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Kirgizië en het versterken van Russische militaire aanwezigheid, zei Salimov: "Regionale veiligheid hangt, eerst en vooral, af van de politiek van de landen in de regio, van hun mogelijkheden. Dat is waarom het waarborgen van veiligheid in Kirgizië afhangt van de eigen bevolking, de activiteiten van haar leiding en maatschappij als geheel."

Bron: Regnum (Russia), http://www.regnum.ru/english/626932.html, 21-4-2006, vert. BabelFish/wvdk.