Chávez noemt militaire oefeningen in de Cariben "bedreigingen"

USS Stout in Willemstad

Curaçao werd begin deze week opnieuw verrast door de aankomst van een Amerikaans marineschip. Het betreft de USS Stout, een 'guided missile destroyer', waarvan de 338 bemanningsleden tot woensdag van de zogenaamde R&R, Rest and Relaxation, mogen genieten, aldus de Amigoe. Het is voor het eerst na lange tijd dat de USS Stout Curaçao aandoet. "De Nederlandse Antillen raken steeds populairder voor de bemanningen van de Amerikaanse marineschepen. Woensdag arriveert de USS Monterey, een zusterschip van de USS Gettysburg, op Aruba. Het was onlangs op Curaçao. Vanaf donderdag bezoekt de USS George Washington Sint Maarten (bron Amigoe). De drie schepen doen mee aan de oefening Operation Partnership of the America's, een oefening die door diverse defensie-experts is uitgelegd als "het tonen van de Amerikaanse spierballen aan Venezuela". (Antillen.Nu, 11-4-2006)

Redactie buitenland

President Hugo Chávez brandmerkte de militaire oefeningen en manoeuvres die regelmatig door de regering van de VS in de Caribische zee worden gehouden als "bedreigingen".

Chávez beschuldigde de VS ervan te proberen Venezuela te ontmoedigen met militaire bewegingen van vliegdekschepen en andere militaire middelen. "Zij gebruiken Caribische gebieden tegen ons", zei de president. "Dit is een bedreiging, niet alleen tegen Venezuela, maar ook tegen Cuba", bevestigde Chávez. Hij herhaalde zijn opmerkingen over een voorgenomen vijandelijke aanval van de schepen van de VS in 2002 bij de Venezolaanse kust. Chávez zei dat hij niet bang is voor de Amerikaanse regering. "Wij zijn niet bang van hen, en als zij terugkeren, gaan wij hen hier verslaan", verklaarde hij.

Bron: El Universal (Venezuela), 18 april 2006, vert. BabelFish/wvdk.