Militaire oefeningen VS testen mogelijkheden invasie in Caribisch gebied


USS Stout 

Redactie buitenland

Volgens Prensa Latina zullen de VS een serie militaire oefeningen in het Caribisch gebied leiden waaraan ook NAVO-partners en landen van het Amerikaanse halfrond zullen deelnemen, met uitzondering van Cuba en Venezuela, die het machtsvertoon mogen gadeslaan.

Het door kernenergie aangedreven vliegdekschip 'USS George Washington' leidt de manoeuvres op zee en in de lucht, genaamd 'Operation Partnership of the Americas'. Voorts bestaat de aanvalsformatie uit de 'guided missile destroyer' 'USS Stout' en het 'guided missile' fregat 'Underwood', met ongeveer 6500 mariniers en 'zonodig' twee kernonderzeeërs.

Als doel wordt opgegeven: het "kweken van goodwill" in de regionale militaire betrekkingen en het opvoeren van de inspanningen in de strijd tegen drugstransporten en terrorisme. Regionale deskundigen stellen dat de luchtverkenningen, de dieptepeilingen en het kustonderzoek voor de VS een test kunnen vormen voor mogelijk succes van een invasie tegen een land in het gebied.

Ongeveer 4000 soldaten uit de (NAVO-landen, red. M.) VS, Nederland, België, Canada en Frankrijk nemen deel aan de gezamenlijke manoeuvres 'Joint Caribbean Lion' tussen 23 mei en 15 juni op Curaçao en het Franse eiland Guadeloupe. Deze operatie, met als voornaamste basis HATO REY (op Curaçao bekend onder de naam 'locatie voor gezamenlijke veiligheid') zou een van de grootste - met een vliegdekschip en een indrukwekkende vloot - operaties zijn van de afgelopen jaren.

Bron: Granma, 10-4-2006 http://www.cuba-solidarity.org.uk, vert. Thomas Janssen.