Cubaanse vakbeweging: Socialisme onomkeerbaar


1 mei-viering op de Plaza de la Revolucion in Havana (Foto Manifest) 


1 mei-viering op de Plaza de la Revolucion in Havana (Foto Manifest) 

Redactie buitenland

Secretaris-generaal Pedro Ross van de Cubaanse Federatie van werknemers (CTC) verklaarde op 1 mei dat het hele eiland opnieuw bevestigt dat het socialisme onomkeerbaar is. Ross richtte zich tot de massale menigte, samengekomen op het Plein van de Revolutie in Havana, plaats van de centrale viering van de Internationale Dag van de Arbeid.

De Cubaanse president Fidel Castro, samen met andere vakbondsleiders en het Politiek Bureau van de Communistische Partij van Cuba zat de ceremonie voor. De vakbondsleider herinnerde eraan dat de salarissen en de pensioenen geleidelijk stijgen, de energierevolutie om brandstoffen te besparen succesvol is en het vervullen van de behoeften van de bevolking vordert, terwijl de economische efficiëntie, cultuur, onderwijs, gezondheidszorg, rechtspraak en het familiewelzijn verbeteren.

Tot slot zei Ross dat ter gelegenheid van het negentiende Congres van de CTC, dat gepland is voor 20-22 september, dat alle werknemers op plaatsen waar wordt gewerkt zich richten op de versterking van de revolutionaire moraal en politieke standpuntbepaling en de verhogng van de strijdlust en het eergevoel van iedere werknemer.

Bron: Prensa Latina, Havana, 1-5-2006, vert. BabelFish/wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019