Verenigde Staten: De arbeiders zonder en met papieren heroveren 1 mei weer

Bill Doares (*)


Bill Doares, Workers World Party. (Foto PTB/Solidair)  


Op 1 mei vonden talrijke demonstraties plaats in de VS; een historische dag, hier Union Square, New York.  


Hempstead-Heather (Foto's WWP) 

Tientallen jaren werd er niet over gesproken. En nu is 1 mei terug daar waar het in 1886 allemaal begon: in de Verenigde Staten. In de VS is 1 mei geen verlofdag en wordt het ook niet gevierd. Maar op deze 1 mei 2006 gingen miljoenen arbeiders zonder papieren en hun families weer de straat op: meer dan een miljoen in Los Angeles, 700.000 in Chicago, en een half miljoen in New York, de stad waar ik vandaan kom. Tegen de wetten die de mensen zonder papieren criminaliseren. En om te eisen dat ze geregulariseerd worden.

Deze 1 mei stond in het teken van een nationale boycot door de werknemers zonder papieren: 'geen werk, geen winkels, geen scholen'. Een kwart van Los Angeles stond letterlijk stil. In veel steden was er geen fruit noch groenten in de winkels beschikbaar. Iedereen ondervond aan den lijve de impact van het werk dat de 'illegalen' verzetten.

In New York zocht de betoging eenheid met de vakbeweging en de beweging van de zwarten. Zo ging de vakbondsleider van de New-Yorkse metrobestuurders, Roger Toussaint, vooraan in de betoging. Hij was net vrijgelaten uit de gevangenis waar hij vijf dagen vastzat, omdat hij in december een staking in de metro had geleid die illegaal was verklaard.

Onze partij werkt vooral aan de opbouw van steun van werknemers met papieren voor diegenen zonder papieren. Waar zouden we staan als ze 120 jaar geleden de arbeiders zonder papieren hadden teruggestuurd? Laten we alleen maar het voorbeeld nemen van 1 mei, waarop de slachtpartij van Haymarket in Chicago, toen acht arbeiders werden opgehangen omdat ze de wettelijke 8-urenwerkdag opeisten, herdacht wordt. Zeven van de acht hadden geen papieren...

(*) Workers World Party - Verenigde Staten.

(nvdr: De VS tellen naar schatting 11,5 miljoen illegale immigranten. Ze vervullen veel banen waarvoor werkgevers geen Amerikaan meer kunnen krijgen).

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019