Toenemend geweld tegen communisten in Tsjechië


KSM-demonstratie in Praag (Foto KSM) 


Shirt met tekst: "Dood een communist om vrede te versterken". 

Tsjechische Republiek: Dario Fo en Bono (U2) tegen het verbod van de communistische jongerenorganisaties.


Radim Gonda. (Foto PTB/Solidair)  

Radim Gonda

Binnen een maand zullen er verkiezingen zijn. Bij de laatste Europese verkiezingen haalden we bijna 20 procent van de stemmen. De situatie van de jongeren gaat steeds verder achteruit, wonen in een stad als Praag wordt schier onmogelijk. De intrede in de Europese Unie ruïneert sectoren als de staalindustrie, de suikerindustrie en de landbouw. De communisten gaan vooruit want zij verzetten zich tegen de politiek van de Europese Unie.

Daardoor woedt een felle anticommunistische campagne in de TsjechischeRepubliek. Eind 2005 werd de Communistische Jeugd door de minister van Binnenlandse Zaken aangemaand haar marxistische programma op te geven. Zoniet dan zou ze illegaal verklaard worden. Hij stelde een ultimatum in tot eind maart. Maar na een ontmoeting begin april voerde hij zijn dreigementen (nog) niet uit, dankzij een nationale en internationale campagne, zonder weerga. Wij ontvingen de steun van communisten van over heel de wereld, maar ook van vakbondsactivisten, kunstenaars en artiesten als de Nobelprijswinnaar Dario Fo en Bono van U2.

(*) Communistische Partij van Bohemen en Moravië (Tsjechische Republiek)

Redactie buitenland

In de periode voor de verkiezingen in juni in Tsjechië roert rechts zich steeds openlijker. Communisme wordt gecriminaliseerd en er wordt steeds openlijker opgeroepen tot geweld. Met resultaat, de vice-voorzitter van de Communistische Partij van Bohemen en Moravië en parlementslid van CPBM werd wreed in elkaar geslagen in een Praagse straat.

Anticommunistische campagnes hebben hun intrede gedaan in de Tsjechische Republiek en in heel Europa. Tsjechië is in dit opzicht tot een uiterst negatief voorbeeld geworden. Zo werd er kortgeleden een anticommunistische poging gedaan door senaat en parlement om zelfs het woord 'communistisch' te verbieden; het ministerie van Binnenlandse Zaken spande zich in om de Communistische Jeugd Unie (KSM) illegaal te maken; ook organiseert de zogenaamd 'humanitaire organisatie' 'People in Need' anticommunistische propaganda in het openbaar onderwijssysteem.

Het politieke geweld wordt ook aangemoedigd door de staat. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de door het ministerie van Buitenlandse Zaken gesteunde campagne waarin T-shirts werden vervaardigd met de slogan 'Dood een communist om de vrede te versterken'.

De eerder genoemde aanval is een deel van die anticommunistische campagne. Jiri Dolejs, parlementslid en vice-voorzitter van de CC van de CPBM werd dinsdagavond door enkele extreem-rechtse jongeren wreed aangevallen in Praag, net nadat hij het parlementsgebouw had verlaten, terwijl hij uit het metrostation kwam. Verscheidene onbekende mannen sloegen en schopten hem, terwijl ze razend en tierend riepen "jij walgelijke communist".

Nu is Jiri Dolejs onder medische behandeling, zijn gezicht en linkeroog zijn ernstig verwond.

De geweldsuiting is scherp veroordeeld, vooral en onder andere door de Vojtech Filip (voorzitter van de CPBM), de Tsjechische minister-president Jiri Paroubek en de voorzitter van het parlement Lubomir Zaoralek. In de officiële parlementsverklaring staat: "Wij allen veroordelen de fascistische praktijken die in de Tsjechische Republiek tot leven zijn gewekt".

Tot op heden is de Tsjechische politie op zoek naar de aanvallers.

Bron: Halo Noviny, Praag, 27-4-2006, vertaling Elize van Reenen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019