In memoriam Kitty Edens

Op 7 mei overleed Kitty Edens, vrij onverwacht, op 72-jarige leeftijd in haar woonplaats Almelo.

De NCPN, vriendinnen, vrienden, buren en collega's kennen Kitty als rechtvaardig, eerlijk, strijdbaar, solidair en trouw. Deze eigenschappen ontwikkelde zij in haar ouderlijk gezin. Op zeer jonge leeftijd maakte zij kennis met de hardheid en de waarheid van deze maatschappij. Armoede, crisis en de Tweede Wereldoorlog. 'Verzet' daartegen kreeg zij van huis uit mee, haar ouders waren lid van de CPN. Dat dit heel veel risico met zich meebracht, wist zij onder andere uit de concentratiekampervaringen van haar vader en vele anderen. 'Waakzaamheid en solidariteit' hielden mensen letterlijk op de been. Vanuit deze kennis werd 'verzet' voor Kitty eigenlijk een 'plicht', en sloot zij zich ook aan bij de CPN.

De rode draad van haar inzet was het verzet tegen oorlog en oorlogsvoorbereiding, zoals bezuinigingen op lonen en voorzieningen. Het zien van allerlei onrecht, bijvoorbeeld de slechte werkomstandigheden in de textiel, motiveerde haar tot politieke studie. Door verbinding van de theorie en de praktijk wist zij knelpunten goed aan te geven en anderen te overtuigen. Hierdoor werd zij onder andere ook gekozen tot gemeenteraadslid. Zij heeft aan veel acties en demonstraties deelgenomen en was een trouwe bezoekster van de herdenking van de Februaristaking in Amsterdam.

Vanuit deze ervaringen ontwikkelde zij een scherp 'beoordelingsvermogen' waarmee zij menigeen versteld deed staan. Voor een beter loon, voor goede voorzieningen, je zult overal voor moeten strijden was haar boodschap. Vooral dit laatste heeft zij de afgelopen jaren aan den lijve ondervonden.

Na jarenlang hard werken, uiteindelijk in de gezinszorg, moest zij eerst de regeling vervroegde pensionering bevechten. Vervolgens werd zij geconfronteerd met beperkte hulp bij ziekte wanneer er geen familie is. Naast grote waardering voor de hulp van twee heel goede vriendinnen en hun gezinnen, stelde zij dit waar mogelijk aan de kaak en bleef, ondanks een ernstig ongeval en bijna aansluitend een maandenlange ziekenhuisopname, politiek actief onder andere als bestuurslid van de huurderscommissie St. Jozef/de Woonplaats.

Wij danken Kitty voor haar inzet, steun en wijsheid. We zullen haar missen, en nog vaak aan haar denken.

NCPN afdeling Twente

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019