Bolivariaanse ontwikkelingen


Kirchner, Chávez en Lula bespreken Zuid-Amerikaanse energiekwesties.  

Chávez, Morales en Castro zetten ALBA in de steigers

De links-inheemse Boliviaanse president Evo Morales en het Venezolaanse staatshoofd Hugo Chávez waren het weekend voor 1 mei te gast bij de Cubaanse president Fidel Castro. Op de onderhandelingstafel lagen maatregelen om de samenwerking tussen de drie landen op te voeren. Het is een stap in de richting van het Bolivariaanse Alternatief voor de Amerika's (ALBA), een sociaal gericht alternatief voor de pan-Amerikaanse Vrijhandelszone (FTAA). De onderhandelingen voor FTAA liepen niet alleen vast door het verzet van Venezuela. Ook de twee Zuid-Amerikaanse zwaargewichten, Brazilië en Argentinië, vreesden voor een economische dominantie vanuit de VS. Op een symbolische dag als 1 mei en net nu ALBA op Cuba meer vorm begint te krijgen, nationaliseerde Evo Morales ook de aardgas- en oliesector. Dit zette meteen de relatie met het Braziliaanse Petrobras als grootste investeerder en afnemer in het land onder druk. Bolivia is sterk afhankelijk van buitenlandse investeringen, kennis en technologie in de energiesector. (IPS, 1/5-5-2006)

Top en Tegentop Latijns-Amerika - EU in Wenen

Van 11 tot 13 mei vond in Wenen de vierde topontmoeting plaats tussen regeringsleiders van de EU, Latijns-Amerika en de Caraïben. Centraal stond het versterken van de strategische samenwerking tussen de twee regio's. Eén van de centrale thema's was de verzekering van de energiebevoorrading (...). Enlazando Alternativas 2 organiseerde een Tegentop tijdens de ontmoeting. Ze ziet de toenemende invloed van Europese multinationale ondernemingen op de economie van Latijns-Amerika als een bedreiging. Latijns-Amerika is niet gediend met "het neoliberalisme langs de achterdeur". Midden jaren negentig kwamen Latijns-Amerikaanse banken, telecom- en energiebedrijven in Spaanse en Portugese handen terecht. Kort daarop ging ook het Nederlandse, Duitse en Engelse economische belang serieus een rol spelen. In 2001 waren zeven van de tien grootste bedrijven in Europese handen, net als vijf op de tien banken. Het zwaartepunt van de Sociale Ontmoeting was ongetwijfeld het Tribunaal dat Enlazando Alternativas 2 organiseerde in samenwerking met het Permanent Peoples Tribunal (PPT). Centraal stond de betrokkenheid van Europese multinationale ondernemingen bij mensenrechtenschendingen, uitbuiting en milieuvervuiling. (...) (IPS, 8/13-5-2006)

Chávez wil ook G3 opblazen

De Venezolaanse president Hugo Chávez probeert (...) het hele integratieproces in Latijns-Amerika op zijn kop te zetten. Hij vertrekt daarbij vanuit het standpunt dat vrijhandel op zich nauwelijks welzijn voor de meerderheid van de bevolking schept. Voor een billijke verdeling van de winst moet de staat zorgen. Chávez kondigde aan dat Venezuela een terugtrekking uit de G3 onderzoekt, een handelsakkoord met Colombia en Mexico dat sinds 1995 van kracht is. Hij verklaarde ook het Pact van San José te willen wijzigen. Volgens die afspraak leveren de grote aardolieproducenten Mexico en Venezuela tegen voordelige tarieven olie aan een tiental kleine landen in de Caraïben en Centraal-Amerika. Ook de Andesgemeenschap verkeert al een paar weken in levensgevaar sinds Chávez aankondigde dat zijn land de gemeenschap zal verlaten. De overige lidstaten van het in 1969 opgerichte handelsblok zijn Colombia, Peru, Ecuador en Bolivia. "De Andesgemeenschap is dood", verklaarde Chávez, en dat ligt volgens hem aan de vrijhandelsakkoorden die Colombia en Peru hebben ondertekend met de Verenigde Staten. Op 12 mei stond een topontmoeting geprogrammeerd tussen de EU en de landen van Latijns-Amerika en de Caraïben, die het historische begin had moeten markeren van onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen Europa en de Andesgemeenschap. Nu mogen de vijf Andeslanden al blij zijn als ze in Wenenkunnen voorkomen dat hun handelsblok uiteenvalt. Anderzijds is Venezuela bezig volwaardig lid te worden van de Mercosur (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay). (M.n. de oprichting van ALBA (Cuba, Venezuela, Bolivia) wordt gezien als alternatief, red. M.) (IPS, 8/13-5-2006)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019