Communistische Partij van Brazilië (PCdoB) over de nationalisatie van olie en gas in Bolivia


Evo Morales, de wil van het volk wordt wet: "Overwegende dat het volk in het bindend referendum van 18 juli 2004 op overweldigende wijze heeft beslist dat de staat opnieuw eigenaar moet worden van alle olie en gas die het land produceert, (...) worden de olie- en gasrijkdommen van het land genationaliseerd en herwint de staat de eigendom, het bezit en de totale en absolute controle." Zo staat het in decreet nr. 28.071 dat de Boliviaanse president op 1 mei voorlas nabij het olie- en gasveld van San Alberto, in het zuiden van Bolivia."  

Redactie buitenland

De verordening van de "nationalisatie van olie en gas door de Boliviaanse president Evo Morales was een eerlijk en moedig besluit door de president van een broederlijk land. Het was een historische overwinning van de Boliviaanse bevolking wiens rijkdom door neoliberale en imperialistische regeringen gedurende vele decennia werd geplunderd. Het is een soeverein besluit dat aan de nationale belangen van Bolivia beantwoordt.

Alle Braziliaanse progressieve krachten zouden met dit besluit moeten instemmen en de Braziliaanse regering zou het moeten eerbiedigen zelfs als er rekening wordt gehouden met de commerciële belangen van Petrobras. De houding van onze diplomatieke instituties zou er een moeten zijn waarbij de politiek centraal staat en de solidariteit en de Latijns-Amerikaanse integratie als strategische optie wordt nagestreefd.

De succesvolle externe politiek van de regering Lula zal manieren vinden om de eventuele commerciële en financiële moeilijkheden op te lossen die door het besluit van de Boliviaanse regering worden veroorzaakt.

De stemmen die luid klinken tegen de eerlijke maatregelen van president Evo Morales zijn dezelfde die de FFTA, het neokolonialisme en de onderschikking van Brazilië en Latijns-Amerika aan de imperialistische belangen van de VS bepleiten."

José Reinaldo Carvalho, Secretaris Internationale Betrekkingen Communistische Partij van Brazilië - PCdoB. (vertaling BabelFish/wvdk)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019