Indonesische schrijver Pramoedya overleden


 

De bekende Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer is op 30 april jl. in zijn woonplaats Bogor bij Jakarta overleden. Hij werd 81 jaar. De in 1925 op Java geboren schrijver verwierf vooral faam met zijn antikoloniale geschriften en omdat hij lange tijd door het regime van Soeharto werd vervolgd. De vierdelige Buru-serie behoort tot zijn bekendste werk. In totaal schreef Pramoedya circa dertig boeken die in veertig talen waaronder het Nederlands zijn uitgegeven. De schrijver zat tussen 1965 en 1979 op last van het regime van Soeharto gevangen op het eiland Buru als communistische sympathisant. Na zijn vrijlating van Buru zat hij jaren onder huisarrest vast en mocht hij lange tijd niet reizen. Pramoedya is lang gezien als kanshebber voor de Nobelprijs voor de literatuur.

(Manifest zal binnenkort aandacht schenken aan deze belangrijke schrijver)

(Wanadoo, 30-4-2006)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019