Vakbondssolidariteit met Cuba wordt sterker

Organisatie van wereldconferentie met eis tot vrijlating van de Cubaanse Vijf


 

Alexis Schlachter

Meer dan duizend afgevaardigden uit 70 landen namen deel aan het Internationale Forum voor Solidariteit met Cuba, dat op 2 mei jl. plaatsvond in het Congrescentrum in Havana. Daar verdedigden de vertegenwoordigers het recht van de Cubaanse bevolking op zelfbeschikking - zonder VS-bemoeienis - en werden op de hoogte gebracht van de voorgestelde wereldcampagne die zal plaatsvinden tussen 12 september en 6 oktober met het doel de Cuba Vijf, de gevangengenomen strijders tegen het terrorisme, vrij te krijgen. Rob Miller, directeur van de Britse Solidariteitscampagne met Cuba, maakte glashelder duidelijk dat 86 procent van de vakbondsleden in zijn land de Cubaanse strijd voor nationale soevereiniteit van het eiland steunt. Tijdens de slotrede van het forum kritiseerde Pedro Ross Leal, de secretaris-generaal van de Cubaanse Federatie van Werknemers (CTC), krachtig de imperialistische pogingen om Cuba te destabiliseren. Hij merkte op dat de blokkade het land 80 miljard dollar heeft gekost. Maar Pedro Ross Leal zei dat dergelijke pogingen om Cuba te wurgen hebben gefaald en zullen blijven falen, zoals wordt aangetoond door de prestaties van de Cubaanse economie.

Granma, 3-5-2006, vertaling BabelFish/wvdk (ingekort).

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019