Europa wacht op verkiezingen in Nederland en Frankrijk

Redactioneel

Europa neemt een jaar de tijd om na te denken over de vraag hoe de 25 lidstaten bestuurlijk verder moeten na de verwerping van de EU-grondwet in Nederland en Frankrijk vorig jaar. De verkiezingen in Nederland en Frankrijk worden afgewacht. Dat is zaterdag besloten tijdens overleg over de grondwet door de ministers van Buitenlandse Zaken.

Daarna moeten de lidstaten van half 2007 tot en met de Europese verkiezingen in het voorjaar van 2009 werken aan een nieuw Europees verdrag, dat de EU kan voorbereiden op een verdere uitbreiding op de veel langere termijn. Dat heeft minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken meegedeeld; wat hem betreft mag de nieuwe tekst over de bestuurlijke organisatie van de EU, die in 2009 op tafel moet liggen, geen grondwet meer heten. "Ik denk dat het niet zinvol is verder over grondwetten te praten", zei de minister. We zullen in Nederland de Europese grondwet ook niet opnieuw aan de bevolking voorleggen." Bot erkende zaterdag wel dat een nieuw verdrag of nieuwe tekst nodig is om de EU soepeler te laten functioneren. Want of het nu grondwet heet of een andere naam krijgt, het beestje blijft hetzelfde. Er moet een dwingend stelsel van neoliberale regelgeving komen. Wat er ook verder nog precies zal gaan gebeuren: er zullen zoveel mogelijk aspecten uit de grondwet in een nieuw verdrag worden opgenomen. Maar de Nederlandse regering probeert op alle mogelijke manieren dit thema uit beeld te houden tijdens de verkiezingscampagne, die immers al is begonnen.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019