Filippijnen Actueel


 


 


 


 

Eigendom van Hacienda Luisita een stapje dichterbij voor de arbeiders

Het regeringsbureau dat verantwoordelijk is voor de herverdeling van landbouwgrond, heeft vorige week besloten om de eerste 1000 hectaren van de hacienda in een collectief eigendomsbewijs over te dragen aan de arbeiders. Het gaat om het begin van de overdracht van de 6000 hectaren die opgeëist zijn door de arbeiders, die hiervoor een langdurige staking hebben gevoerd. Er wordt echter getwijfeld aan de motieven van president Arroyo om spoed te zetten achter deze landhervorming.

De 'Batasan 5' zijn vrij, maar een nieuwe aanklacht is al ingediend

De vijf progressieve parlementsleden hebben zich 70 dagen schuilgehouden in het Filippijnse parlement vanwege de dreiging gearresteerd te worden voor 'rebellie'. Nadat een rechter de aanklacht nietig had verklaard, hebben ze het parlementsgebouw verlaten. Beide partijen hebben echter vermeld dat de strijd nog niet over is. De Filippijnse overheid heeft ondertussen een nieuwe aanklacht tegen de vijf ingediend.

De situatie van de Filippijnse arbeider verslechtert zienderogen

De Filippijnse bevolking is meermalen gevraagd om de gevolgen van de huidige crisis te helpen dragen. Het blijken vooral de armen te zijn waaraan dit wordt gevraagd. Het gaat om verhogingen van belastingen, brandstofprijzen en prijzen van producten voor basisbehoeften, verslechterende sociale zorg, verslechterende arbeidsvoorwaarden en vooral geen loonsverhoging. Voor de meeste arbeiders was er op 1 mei dan ook niet veel te vieren, maar is er daarentegen meer om voor te strijden.

Een dodelijke werkplaats

Elmer Pen hoeft niet te fantaseren over hoe hij er zal uitzien als hij is gestorven. Hij ziet er al dodelijk bleek uit. Zijn handen zijn voor het leven verwrongen, hij kan ze niet meer recht krijgen. Hij heeft 18 jaar lang gewerkt voor de Union Lead & Oxide Industrial Corporation, een bedrijf dat loodoxide, stabilisers en anodes maakt.

Bron: Filippijnengroepen België-Filippijnen Actueel 17-5-2006.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019