Marktwerking zorgt voor stijging aantal ondervoede kinderen

Sociaal-economische redactie

Het aantal kinderen onder de vijf jaar dat lijdt aan ondervoeding is, volgens Unicef, sinds 1990 nauwelijks gedaald, 146 miljoen kinderen onder de vijf jaar hebben een te laag gewicht.

Meer dan de helft van alle kindersterfte onder de vijf jaar is te wijten aan ondervoeding. Maar liefst 5,6 miljoen kinderen sterven jaarlijks door een tekort aan voeding. Het grootste deel van hen leeft in Azië (India, Pakistan en Bangladesh); 27 procent van alle kinderen onder de vijf hebben in ontwikkelingslanden niet genoeg te eten. In 1990 bedroeg dat percentage 32 procent wat een zeer beperkte daling is. In India blijft 47 procent van de kinderen jonger dan vijf ondervoed, in Oost- en Zuid-Afrika 29 procent. Toch wordt er op de wereld genoeg voedsel geproduceerd om 12 miljard mensen te voeden, terwijl we met zes miljard zijn. Maar één miljard mensen lijdt honger. Veel heeft te maken met het feit dat landbouw en voedselproductie steeds meer in handen komt van de markt. Het afgelopen decennium heeft de toegenomen vrijhandel in de landbouw miljoenen boeren de das omgedaan. Toch leeft vandaag nog meer dan de helft van de wereldbevolking op het platteland. Op datzelfde platteland bevindt zich ook 80 procent van de armoede. Alleen in China is sprake van een opmerkelijke verbetering. Elk jaar dalen de cijfers met een gemiddelde van 6,7 procent. Van al deze miljoenen ondervoede kinderen leeft er geen enkele op Cuba.

Bronnen: IPS, 1/5-5-2006, Prensa Latina, 3-5-2006 (vert. wvdk).

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019