Venezuela klaar voor Mercosur

Redactie buitenland

President Hugo Chávez van Venezuela zei dat zijn land hard werkt aan de voorbereiding voor de toetreding tot de Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt (MERCOSUR), het belangrijkste orgaan voor de integratie in Zuid-Amerika.

"Wij zullen tot Mercosur toetreden, maar moeten de invoerbelastingen tot nul verminderen. Wij zullen die uitdaging aangaan en de productiviteit moeten verhogen", verklaarde Chávez tijdens een optreden ter gelegenheid van een bijeenkomst van de 'Sociale Olie en Gas Districten'. Het doel van de afbakening van deze districten is regio's te ontwikkelen waar de verschillende koolwaterstofbedrijven gevestigd zijn om een sociale vorm van productie tot stand te brengen en de economische groei in die lokaties te steunen. Het project maakt deel uit van de zogenoemde 'Siembra Petrolera'-politiek die door de Bolivariaanse regering wordt ingevoerd.

Chávez herhaalde tijdens die bijeenkomst dat het Zuid-Amerikaanse land zich inspant om zo sterk mogelijk toe te treden tot Mercosur, een alliantie bestemd om tot een succesvolle "handelsregio en wereldmacht" uit te groeien." Venezuela, wereldwijd de vijfde olie-exporteur, werd als "staat op weg naar toetreding" aanvaard in Montevideo, Uruguay, op 9 december 2005.

Tijdens hun laatste bijeenkomst kwamen de leiders van Mercosur overeen een commissie te vormen die een draaiboek maakt voor een periode van zes maanden voor Caracas om verschillende regelingen in te voeren.

Bron: Prensa Latina, Caracas, 24-5-2006, vertaling wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019