Waarom gaat Van der Hoeven niet in de cel?

Redactie

Ze sjoemelden met de boekhouding van miljardenomzetten, tekenden omstreden contracten en verzwegen die vervolgens voor de controlerend accountant. De drie oud-bestuurders van het supermarktconcern Ahold hebben volgens de rechtbank "wettelijk en overtuigend" strafbaar gehandeld. Waarom krijgen Van der Hoeven en zijn criminele maten dan toch geen gevangenisstraf?

De veroordeelden pleegden immers valsheid in geschrifte en dat is streng verboden. Maar dat soort praktijken komen in veel ondernemersburelen voor. Eigenlijk krijgen ze dus alleen straf omdat ze zo stom waren het spel niet goed te spelen, zij hebben het vertrouwen in het bedrijfsleven ernstig geschaad. Maar dat was ook weer niet helemaal alleen hun schuld. De Amerikaanse schandalen leidden ertoe dat er wat scherper wordt opgelet wat er in bestuurskamertjes gebeurt. Maar de kapitalistische concurrentie maakt dat de bazen altijd weer opnieuw vuile handen zullen maken. Geen rechter die dat echt zwaar zal bestraffen. Dat weten de bovenbazen ook, Van der Hoeven gaat zelfs in hoger beroep tegen dit milde vonnis, ze doen het immers allemaal, waarom zou hij dan moeten bloeden? Klassenjustitie heet dat al sinds mensenheugenis.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019