Regeringsvertegenwoordiger: VS verbieden wapenverkoop aan Venezuela

Baluyevsky: Rusland klaar om wapens aan Venezuela te verkopen

Rusland is bereid om geavanceerd militair materiaal, met inbegrip vanvliegtuigen, aan Venezuela te verkopen, heeft de opperbevelhebber van de Generale staf, leger-generaal Yuri Baluyevsky, gezegd. "Er zijn geen beperkingen die wapenverkoop aan dat land zouden kunnen belemmeren", deelde Baluyevsky de media mee.

Bron: Itar-Tass, 24 mei 2006, vert. wvdk.

Redactie buitenland

Op 15 mei jl. verbood Washington alle wapenverkopen van de VS aan Venezuela, verwijzend naar het gebrek aan steun aan de bestrijding van het terrorisme door de belangrijkste olieleverancier, zei een Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger. De stap komt na jaren van tegenstellingen tussen de linkse Venezolaanse president Hugo Chávez en Washington, in kwesties die lopen van handel tot olieprijzen, die ertoe hebben geleid dat de betrekkingen zich op het slechtste niveau bevinden sinds decennia.

De Verenigde Staten zijn bezorgd over de vriendschappelijke verhouding van Chávez met Cuba en Iran, twee landen die volgens de VS terrorisme sponsoren, en het onvermogen om Colombiaanse linkse guerrillastrijders te verhinderen gebruik te maken van Venezolaans grondgebied, zei de vertegenwoordiger.

De Verenigde Staten besloten Venezuela te straffen door het land toe te voegen aan de zwarte lijst van landen waarvan wordt aangenomen dat zij "niet volledig meewerken" tegen het terrorisme. Een paar uur eerder kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken het volledige herstel aan van de diplomatieke banden met olieproducerend Libië, een beloning voor het, langdurig als 'paria'natie beschouwde, land voor het afdanken van zijn massavernietigingswapens.

Het wapenverbod betekent dat de Verenigde Staten alle militaire verkopen aan het Zuid-Amerikaanse land verbieden om het even welke doorverkoop van wapens en technologie uit de VS door andere landen, zei de regeringsvertegenwoordiger. De maatregel maakt deel uit van een praktijk om andere landen te weerhouden te verkopen aan Venezuela, een aanpak die de Verenigde Staten de laatste maanden steeds vaker hebben toegepast.

Venezuela, één van de grootste olie-exporteurs van de wereld, wordt al maanden door de Verenigde Staten voorgehouden dat stappen zullen worden ondernomen vanwege terrorisme. Venezuela zegt samen te werken met Colombia tegen de guerrillastrijders en ontkent dat zijn betrekkingen met vijanden van de VS betekenen dat het rebellen helpt.

De VS-vertegenwoordiger zei dat de regering Bush vindt dat de "Venezolaanse regering vorig jaar een bijna totaal gebrek aan samenwerking toonde met antiterrorisme-inspanningen".

Pete Hoekstra, een Republikeinse politicus uit Michigan, voorzitter van het 'House Permanent Select Committee on Republican Intelligence', zei in een verklaring: "De vijandigheid naar de VS, getoond door de Venezolaanse leiding, samen met haar inspanningen om totalitarisme te zaaien in de hemisfeer ten koste van de Venezolaanse bevolking, zou alarmerend moeten zijn voor iedereen."

Bron: Reuters, 15-5-2006: http://today.reuters.com/news/newsArticle.aspx?storyID=2006-05-15T221603Z_01_WBT005360_RTRUKOC_0_US-VENEZUELA-USA.xml

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019