Bolivia wil waarnemers bij verkiezingen


President Evo Morales in Brussel in mei 2006 (Foto Solidair)  

Redactie buitenland

De Boliviaanse regering zal om de aanwezigheid vragen van internationale waarnemers bij de komende verkiezingen voor de Grondwetgevende Vergadering, bevestigde de minister van het kabinet van de president Juan Ramon Quintana op 6 juni jl. Quintana gaf aan een verzoek te richten aan de Organisatie van Amerikaanse Staten, het Europees Parlement, de Europese Unie en het Carter-centrum in de VS om de juiste gang van zaken tijdens de verkiezingen te verifiëren.

De aankondiging van de minister was een antwoord op verklaringen van ex-president Jorge Quiroga, leider van de oppositiepartij Sociaaldemocratische Macht (Podemos), over zogenaamde Venezolaanse beïnvloeding van het kiesproces en het gebrek aan waarborgen. Quiroga, politieke opvolger van vroegere dictator Hugo Banzer, verzocht het Nationale college (CNE) om zich ten gunste van hun opvattingen uit te spreken. Minister Quintana herinnerde ook aan de beschuldigingen van politieke banden tussen Quiroga en CNE-voorzitter Salvador Romero, die hij een vooraanstaand lid noemde van de geheime dienst van Banzer genesteld in het Kies College.

Bron: Prensa Latina, La Paz, 6-6-2006, vert. wvdk.

Morales wenst nieuwe Peruaanse president geluk

Redactie buitenland

President Evo Morales van Bolivia feliciteerde de nieuwgekozen president Alan Garcia van Peru en wenste hem succes in zijn functie van belangenbehartiger van de bevolking van het buurland.

De brief aan Garcia, gepubliceerd door het persbureau van het hoofdkwartier van de regering, wenst de sociaaldemocratische leider geluk, en sprak de hoop uit dat de "historische en traditionele vriendschapsbanden van de bevolkingen van Bolivia en Peru" zullen worden aangehaald.

De tekst benadrukt ook de geest van wederzijds begrip die altijd tussen beide landen heeft bestaan en spreekt de zekerheid uit dat de inspanningen van Alan Garcia zullen worden geleid zoals die van Morales in Bolivia, "om de belangen van de reusachtige meerderheden te dienen." Het document voegt eraan toe dat die meerderheden "in alle billijkheid, niet alleen de volledige uitoefening van hun politieke rechten eisen, maar ook van hun economische rechten, om een maatschappij zonder privileges op te bouwen en bescherming voor alle burgers, vooral zij die werden onderdrukt."

Bron: Prensa Latina, La Paz, 6-6-2006, vert. wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019