Filippijnen Actueel


Boeren sorteren maïs in een dorp in Noord-Luzon. (Foto BULATLAT-archief)  


Een schreeuw om gerechtigheid. Demonstratieve herdenking voor, tijdens het bewind van Arroyo, onschuldig vermoordde bloedverwanten. (Foto AYASANTOS)  


 


 


 

Ongekend snelle toename van politieke moorden

In de afgelopen maanden is het aantal moorden op politieke activisten en journalisten sterk toegenomen. Volgens de gegevens van Karapatan zijn er 605 politieke moorden gepleegd sinds president Arroyo aan de macht kwam. Niet alleen het aantal is toegenomen, doch de moorden beginnen zich ook steeds meer te richten op prominentere personen van de oppositie.

Oppositie tegen de politieke moorden groeit

Terwijl de regering en het leger hopen de oppositie het zwijgen op te leggen door de leiders te vermoorden, is juist het omgekeerde het geval. De oppositie tegen de politieke moorden en tegen de Arroyo-regering is groeiende en de commentaren in de media worden steeds scherper. Ook groeit de internationale aandacht voor de moorden.

Eendracht maakt macht

Boeren worden vaak beschreven als een hardwerkend volk, altijd gebogen over hun gewassen met hun lichaam half in de modder. Ze blijven doorwerken, zowel in de brandende zon als in de striemende regen, om hun gewassen te beschermen of te oogsten. Ervaringen in een dorp in Bicol, in het zuidoosten van het eiland Luzon, leren dat enkel collectieve actie deze bevolkingsgroep kan beschermen wanneer machthebbers hun bron van inkomsten dreigen weg te nemen. In Cagayan Valley in het noordoosten van Luzon konden boeren door collectieve actie de rente op leningen behoorlijk verminderen.

Bron: Filippijnengroepen België-Filippijnen Actueel 1-6-2006.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019