'Nederland kan veel besparen op medicijnen'

Kiwi-model goedkoper


Dirk van Duppen, huisarts en schrijver van 'De cholesteroloorlog, waarom geneesmiddelen zo duur zijn', rechts met megafoon. Eind vorig jaar overhandigde hij de Belgische minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Demotte meer dan 100.000 handtekeningen voor het kiwimodel. Demotte voert nu een soort kiwi-light in. (Foto Solidair)  

Sociaaleconomische redactie

Minister Hoogervorst (volksgezondheid) kan miljoenen euro's besparen als hij kiest voor openbare aanbesteding van te vergoeden medicijnen. Dat zegt de Antwerpse huisarts Dirk van Duppen, auteur van een boek over geneesmiddelenmarketing in Belgiƫ. Van Duppen houdt daarin een pleidooi voor het Nieuw-Zeelandse geneesmiddelenbeleid.

De Belgische overheid besloot onlangs tot een proef met het 'kiwi-model'. Binnenkort wordt in Brussel een openbare aanbesteding gehouden voor cholesterolverlagers en maagzuurremmers.

Veel geneesmiddelfabrikanten brengen vrijwel identieke middelen op de markt. In Nieuw-Zeeland komen deze middelen pas voor vergoeding in aanmerking na een openbare aanbesteding. Een commissie van deskundigen beoordeelt onderling vergelijkbare pillen op effectiviteit en veiligheid. De fabrikanten die het beste scoren, mogen een prijsopgave doen. Het middel met de laagste aanbiedingsprijs komt als medicijn van eerste keuze voor volledige vergoeding in aanmerking. In 2005 werd in Nieuw-Zeeland (4 miljoen inwoners) voor 275 miljoen euro aan geneesmiddelen uitgegeven, bij ongewijzigd beleid was dat bijna 700 miljoen euro geweest.

Dat het model werkt, blijkt uit het voorbeeld van het antidepressivum Cipramil. Van dit middel (met als werkzame stof citalopram) is het patent verlopen. Sindsdien brengen elf fabrikanten het hier op de markt. Maar de prijs ligt bij alle leveranciers opmerkelijk dicht bij elkaar. In Nederland kosten 28 tabletten citalopram zo'n 22 euro, in Nieuw-Zeeland bij een openbare aanbesteding 3,33 euro. In 2005 werden in Nederland bijna 800.000 recepten uitgeschreven voor dit antidepressivum. De totale kosten bedroegen ruim 23 miljoen euro. Omgerekend zou het kiwi-model voor citalopram in Nederland een besparing opleveren van bijna 20 miljoen euro.

Bron: Joop Bouma, Trouw, 24-5-2006.

Het boek is verkrijgbaar op het kantoor van de NCPN.