Noord- en Zuid-Korea tekenen samenwerkingsakkoord

Redactie buitenland

Na vier dagen van economische besprekingen tekenden de vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Korea op 6 juni jl. op het eiland Jeju een overeenkomst met betrekking tot samenwerking in de mijnbouw en lichte industrie ter waarde van 80 miljoen dollar.

Volgens dit akkoord zal Seoel vanaf augustus grondstoffen leveren voor gezamenlijke schoen-, kleding- en zeepindustrien, terwijl Pyongyang toestemming zal verlenen voor ontginning van natuurlijke en minerale grondstoffen.

Zuid-Korea stelde echter als voorwaarde voor de samenwerkingsovereenkomst dat Noord-Korea een nieuwe datum vaststelt voor een testrit over de twee grensoverschrijdende spoorlijnen tussen beide hoofdsteden. Noord-Korea annuleerde die spoorwegtests wegens gebrek aan overeenstemming bij de militaire autoriteiten van beide zijden om de veiligheid te waarborgen van de passagiers alsmede de instabiele omstandigheden in het Zuiden.

De twee Korea's kwamen overeen om een werkbijeenkomst te beleggen op 26 en 27 juni om de ontwikkeling te versnellen van het gezamenlijke industriële park in de noordelijke stad van Kaesong, waar 13 Zuid-Koreaanse ondernemingen werken. De volgende vergadering zal in september in Pyongyang worden gehouden.

Bron: Prensa Latina, Seoel, 6-6-2006, vert. wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019