Pentagon neemt Rusland, China en Noord-Korea op de korrel

"Wij zullen de ontwikkelingen in andere staten nauwlettend volgen"

Redactie buitenland

De samenwerking op veiligheidsgebied tussen de landen in Zuidoost-Azië breidt zich uit; het proces kan echter vertragen als China, Rusland, en Noord-Korea niet meer open worden, verklaarde minister van Defensie van de VS, Donald Rumsfeld, tijdens zijn bezoek aan Singapore.

Volgens hem gaat het om de pogingen van Rusland om de vrijheid van zijn kleinere buren te beperken, het Chinese gebrek aan openheid over zijn militaire bestedingen en de dreiging met kernwapens door Pyongyang.

"Ons land zal de gebeurtenissen in andere landen nauwlettend in de gaten houden", zei de chef van het Pentagon. Rumsfeld beklemtoonde dat de relaties van de VS met Japan, India, Indonesië, Zuid-Korea, en Pakistan onlangs zijn verbeterd. De Amerikaanse vertegenwoordiger verzekerde dat zijn land de banden met landen van Zuidoost-Azië verder zal ontwikkelen. Rumsfeld zal ook Vietnam en Indonesië bezoeken tijdens zijn Aziatische reis. Daarna zal hij naar een zitting van de ministers van Defensie van de NAVO in Brussel gaan, meldt 'News.ru'.

Bron: Regnum (Rusland), 3-6-2006, vert. wvdk.
http://www.regnum.ru/english/651310.html

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019