Opiniepeiling: Russen vinden VS vijandig tegen hun land, en hun rol in de wereld negatief

Redactie buitenland

Volgens een opiniepeiling van de Stichting voor de Publieke Opinie zien veel Russische volwassenen in de VS geen bondgenoot. Van de ondervraagden vindt 58 procent dat de VS t.o.v. Rusland vijandig zijn en 62 procent vindt dat de VS een negatieve rol in de wereld spelen.

Vorige maand betichtte vice-president Dick Cheney de Russische regering ervan dat "in het huidige Rusland tegenstanders van de hervormingen proberen de winst van het laatste decennium teniet te doen". Tijdens zijn rede voor de natie bekritiseerde Poetin de Verenigde Staten, door te zeggen: "Waar blijft al deze pathos over het beschermen van de rechten van de mens en democratie als de eigen belangen in het geding zijn? Dan, schijnt het, is alles toegestaan en zijn er geen beperkingen, om het even van welke aard."

Op 2 juni stelde Poetin de uitbreiding ter discussie van de Noord-Atlantische Verdrags Organisatie (NAVO) in de ex-Sovjet-Republieken: "Als de militaire structuur van de NAVO onze grenzen nadert, reageren wij. Waarom zou dit in deze wereld moeten gebeuren? Het is geen wereld van twee systemen meer."

Methode onderzoek: Persoonlijke gesprekken met 1500 Russische volwassenen op 20 en 21 mei 2006. De foutmarge is 3,6 procent.

Bron: Angus Reid Global Scan, 3-6-2006, vert. wvdk
http://www.angus-reid.com/polls/index.cfm/fuseaction/viewItem/itemID/12095

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019