Chinese en Russische parlementaire leiders treffen elkaar in Moskou

Redactie buitenland

Sergei Mironov, woordvoerder van de Raad van de Federatie, en Wu Bangguo, voorzitter van het Permanente Comité van het Chinese Nationale Volkscongres (het parlement), bevestigden op 29 mei jl. in Moskou dat zij de relaties tussen de twee landen beschouwen als "strategische alliantie" (partnerschap).

Zij ontmoetten elkaar aan de vooravond van de eerste conferentie van leiders van parlementen van landen die deel uitmaken van de Samenwerkingsorganisatie van Shanghai (SCO).

Sprekend met journalisten beklemtoonden Mironov en Wu Bangguo dat, naar hun mening, de belangrijkste taak van de parlementariërs van de lidstaten van de SCO is de wetgevende steun te verzekeren voor de vervulling van de akkoorden die in het kader van deze internationale organisatie worden bereikt.

Mironov zei eveneens dat "aangezien dit de eerste conferentie zal zijn, er geen agenda vooraf werd opgesteld". De parlementariërs zullen meningen uitwisselen over de haalbaarheid van dergelijke conferenties en over hoe vaak zij zouden moeten worden gehouden. Naar de mening van Mironov is "het simpele feit van een bespreking door de leiders van het parlement al een belangrijk resultaat."

Het SCO omvat vijf vroegere Sovjet-Republieken, Kazachstan, Kyrgizië, Rusland, Tadzjikistan en Oezbekistan, evenals de Volksrepubliek China. India, Iran, Mongolië en Pakistan hebben de status van waarnemers. De vijfde verjaardag van de verwezenlijking van het SCO zal dit jaar plaatsvinden. Een verjaardagsbijeenkomst zal op 15 juni in Shanghai worden gehouden.

De Russische en Chinese parlementaire leiders bespraken sommige problemen m.b.t. hun wederzijdse betrekkingen. Wu Bangguo beklemtoonde dat Rusland en China door "relaties van strategisch partnerschap worden verbonden", wat niet alleen voor de wederzijdse contacten, maar ook voor het hele gebied belangrijk is, omdat het vrede en stabiliteit bevordert.

Mironov en Wu Bangguo wezen op het belang van directe samenwerking tussen de grensgebieden van Rusland en China. Volgens de informatie van Wu Bangguo is de handelsomzet tussen die gebieden meer dan vijf miljard dollar, zowat 19 procent van de totale handelsomzet tussen de twee landen. Een vergadering van parlementariërs van de Russische en Chinese grensgebieden is gepland voor de komende herfst. Wu Bangguo verzekerde dat de Chinese vertegenwoordigers een actieve rol zullen gaan spelen in de 'Baikal'- en 'Verre Oosten'-economische fora in Rusland.

Bron: Itar-Tass, 29-5-2006, vert. wvdk.
http://www.itar-tass.com/eng/level2.html?NewsID=9042881&PageNum=0

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019