Cuba's Alarcón: geen Cubaanse dissidenten maar Amerikaanse agenten

Laura Wides-Munoz

De voorzitter van het Cubaanse parlement ontkende, in een zeldzaam interview dat op woensdag 14 juni jl. werd uitgezonden tijdens de Spaanse conferentie over de media, dat zijn land meer dan twee dozijn journalisten gevangen houdt omdat zij zich uitspraken tegen zijn regering.

"Die rapporten zijn niet juist", zei Ricardo Alarcón, "de gevangenen zijn geen onafhankelijke journalisten, maar agenten van de Verenigde Staten".

Hij gaf ook de schuld aan het embargo van de VS voor het gebrek aan de toegang tot internet in zijn communistische land en ontkende verhalen dat president Fidel Castro, bijna 80 jaar, zou lijden aan een ziekte zoals Alzheimer of Parkinson. "Ik zou zeggen dat Fidel Castro zeer, zeer sterk en gezond is. Beter dan u zich kunt voorstellen", zei Alarcón. "Hij heeft geen van die ziekten die van tijd tot tijd aan hem worden toegeschreven."

Zo'n 2000 mensen luisterden naar hem via een satellietuitzending tijdens de 24ste jaarlijkse bijeenkomst van de Spaanse Nationale Vereniging van Journalisten.

Alarcón zwaaide met fotokopieën van documenten waarvan hij zei dat die waren vrijgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, die aantoonden dat de CIA journalisten had betaald om, al bijna vijf decennia- lang, propaganda te voeren tegen de Cubaanse regering.

Bron: Associated Press, 14-6-2006, vert. wvdk.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019